Det er ti år siden Iphone ble lansert og det er store forventninger til hvordan Apple vil markere jubileet. Lekkasjer typer på at de vil lansere to oppgraderinger av de eksisterende Iphone-modellene og en jubileumsmodell; enkelte analytikere kaller den Iphone X.

– Alt dreier seg om Kina

Det taiwanske teknologiselskapet Hon Hai Precision Industry er Apples hoffprodusent og har siden årtusenskiftet produsert produkter for Apple ved fabrikker på Taiwan og senere i Kina. Apple har også benyttet andre produsenter til mindre avanserte modeller.

Det forventes at selskapet vil få de største kontraktene til de nye Iphone-modellene. Aksjekursen har steget med nesten 30 prosent det siste året ved Taipei-børsen og oppgangen har fortsatt inn i det nye året.

Hver vinter setter Apples underleverandører i gang produksjon av rundt 100.000 enheter av den neste Iphone-modellen. Disse blir testet ut i laboratorier og internt hos Apple før de blir skrotet. Denne produksjonen er underveis i disse dager, ifølge analytikere.

– Vi forventer en helt ny Iphone med ny design og nye teknologier. Det vil føre til en kraftig økning i salget, sier analysesjef James Yan hos Counterpoint Research i Beijing til Bloomberg News.

Counterpoint Research tror at Apple kan selge over 20 millioner Iphone-enheter i Kina alene i fjerde kvartal. I siste kvartal solgte Apple 78,3 millioner enheter i hele verden. 20,7 prosent av Apple-omsetningen kom fra Kina.

– Alt dreier seg om Kina. Kina er nøkkelen for Apples vekst. Jeg tror vi kommer til å se en renessanse for Apple i Kina, spesielt med lanseringen av Iphone 8, sier direktør Daniel Ives hos teknologiselskapet Synchronoss til CNBC.

– Revolusjonerende produkt

Apple-aksjen har steget med 17,2 prosent siden årsskiftet og 42 prosent det siste året. Det er høye forventninger til de nye modellene som er i ferd med ferdigstilles hos Apples utviklingsavdeling i California.

«Selv om det kan være innlysende at Iphone 8 vil få en sterk lansering, tror vi ikke at markedet helt har priset inn fullt hvor betydelig veksten i Iphone-salget vil bli i år», skriver analytiker William Yang hos den amerikanske finansinstitusjonen Citigroup i en ny rapport.

Citigroup, HSBC og Nomura er blant selskapene som nylig har oppgradert Hon Hai til en kjøpsanbefaling.

Japanske Nomura, som har et eget team som følger Hon Hai og Apples asiatiske komponentleverandører, mener at det taiwanske selskapet er svært godt posisjonert da de også besitter egen teknologi. De sikret seg kontroll over den japanske skjermprodusenten Sharp i fjor.

«Vi mener at Iphone med OLED-skjermer vil bli et revolusjonerende produkt med ny designarkitektur og plenty med nye teknologier på innsiden. Hon Hai vil bli eksklusiv produsent», skriver Nomura.

Nomura forventer at Hon Hai vil få en større markedsandel hos Apple enn de har hatt de siste tre-fire årene hvor Apple har benyttet andre underleverandører til å produsere enkelte Iphone-modeller og nettbrettserien Ipad.

Avstand til konkurrenter

I mange år klarte Apple å holde kontroll på lekkasjer i forkant av nye produktlanseringer. Dette har vist seg vanskelig de siste årene. I alle fall en av de nye Iphone-modellene forventes å ha OLED-skjermer, som Samsung og andre asiatiske konkurrenter allerede benytter.

OLED skiller seg fra andre skjermteknologier ved at den ikke trenger et eget lag med lys bak billedpanelet fordi panelets komponenter lyser selv. Dette gjør at skjermer kan lages enda tynnere, men det gir også økt kontrast, bedre svartnivå og høyere skarphet enn andre skjermteknologier.

JP Morgan-analytiker Rod Hall sa i forrige uke at den nye Iphone-modellen ikke vil ha fingeravtrykksleser. Som erstatning kommer en innebygd 3d-laserskanner som vil gjenkjenne ansikt. Denne skal være innebygd ved siden av kameraet på forsiden.

Analytiker Ming-Chi Kuo hos KGI Securities har lenge avslørt nye funksjoner og teknologier for Apple-produkter. De nye Iphone-modellene vil også få trådløs lading, noe også Samsung har i sine toppmodeller.

Målet for Apple er å skape et forsprang til kinesiske konkurrenter som tilbyr modeller til langt lavere priser. Det kommer til en høy pris. Jubileumsmodellen Iphone X forventes å starte på 1000 dollar (8300 kroner), ifølge Fastcompany.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Blair maner til kamp mot Brexit
Britenes tidligere statsminister Tony Blair maner til kamp mot brexit og oppfordrer britene til å gjøre opprør mot beslutningen om å forlate EU.
01:34
Publisert: