USA har de siste syv årene lokket allierte rundt Stillehavet til å inngå i frihandelsavtalen Trans-Pacific Partnership (TPP). Dette skulle være en alternativ frihandelsavtale med respekt for arbeidstagerrettigheter, miljø og handel. Trump legger samarbeidet i grus.

Hest på beite

TPP-avtalen var et forsøk fra Barack Obama om å knytte tettere forbindelser til Asia-regionen og skape en motvekt til kinesisk innflytelse i blant annet Sørøst-Asia.

Kina sier de ønsker fri handel velkommen og har kritisert land som søker proteksjonisme og president Xi Jinping sammenlignet det i forrige uke med å «låse seg selv inne i et mørkt rom» under Davos-møtet i regi av World Economic Forum.

– USA og Kina hadde begge en hest som deltok i et løp. Nå er hesten vår satt ut på beite og kjører ikke lenger i løpet. Dette er en fantastisk gave til kineserne. Nå kan de fremstille seg selv som lederen av global handelsliberalisering, sier direktør Eric Altbach hos tenketanken Albright Stonebridge Group i Washington, D.C. til Bloomberg News.

Den republikanske senatoren John McCain sier i en kommentar at dette vil gi Kina en åpning for å endre de økonomiske spillereglene på bekostning av amerikanske arbeidere.

«Det vil sende et urovekkende signal om en amerikansk løsrivelse fra Stillehavsregionen på et tidspunkt vi minst har råd til det», skriver han i en pressemelding.

Eksperter er enige om at dette er slutten på en amerikansk epoke i Asia.

«Dette markerer slutten på en amerikansk tilnærming mot Asia. TPP skulle blant annet sikre at landene ikke samlet seg rundt Kina. Med USAs løsrivelse fra Asia og regional misnøye mot USA, blant annet det radikale skiftet vi har sett på Filippinene, er det få hindringer som eksisterer mot Kina», skriver professor Pankaj Ghemawat ved New York University i siste utgave av Harvard Business Review.

– Meningsløst uten USA

I flere av de asiatiske landene har det vært motstand mot avtalen. Japans statsminister Shinzo Abe måtte sluke politiske kameler da han la frem avtalen i sitt eget parti og til slutt fikk kollegene med seg.

– TPP vil være et viktig element i den nye japanske økonomien, sa han for to år siden da han hadde nesten hele partiet mot seg.

Han reagerte med skuffelse da Trump etter valget sa han ville trekke ut USA.

– TPP er meningsløst uten USA, sa Abe.

Han var den første utenlandske statslederen som besøkte Trump etter valgseieren i New York.

Abe har ikke gitt helt opp håpet om at det skal være mulig å endre Trumps syn.

– Jeg tror president Trump skjønner viktigheten av fri og rettferdig handel. Jeg vil forsøke forfølge hans forståelse av den strategiske og økonomiske betydningen av TPP. Da vi sist møttes ga han et troverdig inntrykk og jeg har ikke endret oppfatning nå, sa Abe i en tale i Underhuset på mandag.

Noen timer senere signerte Trump en ordre som formelt trekker USA fra TPP-forhandlingene.

– Dette er noe vi har sagt lenge vi skal gjøre. Hva vi nå har gjort, er flott for amerikanske arbeidere, sa Trump da han signerte ordren i Det hvite hus mandag.

– Svært skammelig

Reaksjonene lot ikke vente på seg etter Trumps signering mandag kveld – heller ikke fra noen av USAs nærmeste allierte i Stillehavsregionen.

– Dette er svært skammelig, men det er ikke uventet. Nå må vi forsøke å se om avtalen kan fungere uten USA. Vi holder alle muligheter åpne og har vært i kontakt med de andre landene for å se på hvilke alternativer som eksisterer, sier Australias handelsminister Steve Ciobos på tirsdag.

Avtalen ble signert av 12 land i 2016, men ble ikke ratifisert. Trumps ordre om å trekke USA fra TPP-avtalen er hans første større utenrikspolitiske vedtak.

Han vil også starte reforhandlinger av den nordamerikanske frihandelsavtalen Nafta fra 1994 og stoppe forhandlingene om en frihandelsavtale mellom USA og EU (TTIP-avtalen).

Kompromissløs hurtigmat
Noen ganger må det gå fort. Denne vegetarmiddagen ofrer ikke smaken på tempoets alter.
00:42
Publisert:

 

Episode 37: Arbeidsplassene som forsvant

Høsten 2014 begynte aksjemegler Truls Oma Erichsrud i DNB Markets å telle oljejobber som ble borte. Nå er tallet nådd 50.000. Selv har Erichsrud sagt farvel til jobben som aksjemegler og satser på en karriere innen sport management. 

Hør sendingen i din podcast-spiller. Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.