Tencent har vært en vinner ved Hong Kong-børsen det siste året og har foretatt en rekke større internasjonale oppkjøp, blant annet av det finske dataspillselskapet Supercell. Børsverdien har økt med over 50 prosent det siste året til 322 milliarder dollar.

Negativ energi

På tirsdag falt aksjekursen med nesten fem prosent og nedgangen har fortsatt på onsdag. Årsaken er en rekke kritiske artikler i statskontrollerte kinesiske medier.

People’s Daily, som har vært kommunistpartiets viktigste propagandaorgan siden 1949, kommer med kraftig kritikk av Tencents lukrative dataspill «Honour of Kings» i en lederartikkel.

«Dette er en form for underholdning som er verre enn gift og narkotika. Det gjør brukerne avhengige, utløser negativ energi og har ført til dødsfall», skriver avisen.

Dataspillet, som er mest populært på smarttelefoner, har over 160 millioner aktive brukere i måneden, ifølge analyseselskapet Jiguang – en fordobling på seks måneder. Over halvparten av brukerne er under 24 år og rundt 55 millioner er pålogget daglig.

Tencent kjøpte det amerikansk selskapet Riot Games i 2015 og tilpasset spillet til det kinesiske markedet. Det er nesten identisk med «League of Legends», som er verdens mest populære mobilspill.

«Elektronisk heroin»

Tencent har gått med på å innføre begrensninger på hvor mange timer om dagen barn kan spille spillet. Fra onsdag kan barn under 12 år kun spille en time om dagen og for tenåringer er det maksimalt to timer. «Det eksisterer ingen regler i Kina so begrenser dette, men vi bestemte oss for å være de første som gjør dette for å fjerne foreldres bekymringer og tvinge barn å logge av», sier Tencent i en uttalelse.

Ifølge Tencent gjør de dette på eget initiativ. Det er ikke første gang kommunistpartiets propagandaapparat har slått ned på elektroniske spill. I 2000 fikk Sonys Playstation karakteristikken «elektronisk heroin» av People’s Daily. Like etter ble det innført forbud mot spillkonsoller i Kina. Dette ble opphevet i 2015.

Verdens største

Mobilspill har en unik posisjon i Kina. Tencent har foretatt en rekke oppkjøp de siste årene og er verdens største distributør av mobile dataspill med rundt en fjerdedel av det globale markedet, ifølge analyseselskapet NewZoo. Dette skyldes det store kinesiske markedet.

– Tencent er et viktig selskap som har vært en veldig profitabel investering for investorer, sier strategidirektør Ben Bei hos CIMB Securities til Bloomberg News.

Tencent ekspanderer til resten av verden – spesielt til India og Sørøst-Asia Asia. «Honour of Kings» innbrakte inntekter på over seks milliarder kroner i første kvartal.

– Artiklene fører til bekymring om at Kina vil regulere mobilspill – og spesielt begrense barns tilgang til disse spillene, sier direktør Paul Pong hos Pegasus Fund Managers til finansnettstedet Seeking Alpha.(Vilkår)

Slik får du gode feriebilder: Fotografens tips til fotografering med mobilen
DNs fotograf Aleksander Nordahl gir deg sine beste tips for fotografering med mobilen.
04:22
Publisert: