Spanias rykte for å være en trygg destinasjon for reisende er blitt skadet etter terrorangrepet i forrige uke, skriver Financial Times. 

Torsdag og natt til fredag fant to terrorangrep sted i Spania. 14 personer ble drept og over 100 såret etter angrepet i Barcelona, hvor en varebil kjørte inn i en folkemengde på hovedgaten La Rambla. Åtte timer etter terroren fant et nytt angrep sted i havnebyen Cambrils. 

Angrepene kommer på toppunktet av turistsesongen midt i en turismeboom for Spania ifølge Financial Times. De døde og sårede kom fra 34 forskjellige land. 

Aksjene til flere spanske selskaper som er avhengige av turisme falt på fredag. Flyselskapsgruppen IAG, hotellkjeden Melia og flyplassoperatøren Aena mistet alle to prosent av sin verdi. Turistsektoren i Spania står for 14 prosent av landets bruttonasjonalprodukt.

Manuel Casals er generalsekretær for Barcelonas forening for hotelleiere, og sier til Financial Times at medlemmene har sett isolerte tilfeller av avlyste reiser etter angrepene. Samtidig understreker han at det er for tidlig å si noe om skaden som er skjedd.

– Uheldigvis blir vi mer og mer vant til slike angrep i europeiske byer, sier han. 

Trygghet er viktig

Erfaringen fra tidligere terrorangrep tilsier at Spania nå kan oppleve det samme som har skapt en turismeopptur i landet, skriver Financial Times. 

Tunisia, Egypt og Tyrkias turistindustrier har alle tapt markedsandeler til Spania som en følge av terroristangrep i de siste årene. Også Frankrike har mistet mange besøkende etter angrep. Antallet turister som besøker Paris falt med halvannen million besøkende mellom 2015 og 2016 ifølge Financial Times. 

I en undersøkelse fra ITB World Travel Trends Report kommer det frem at trygghet er blitt en svært viktig faktor for turister når de velger hvor de skal reise på ferie. 45 prosent av respondentene i undersøkelsen hadde alvorlige bekymringer om egen sikkerhet, og rundt to tredjedeler av dem ville bare reise til land de opplever som trygge. Reisende fra Sør-Korea, Russland, Japan og Kina var spesielt opptatt av dette. 

Ifølge undersøkelsen er Tyrkia, Frankrike og Belgia de store taperne på turismefronten etter terror i 2016. 

Opptur for Spania

Frem til nå har Spania vært i den andre enden av skalaen. Financial Times skriver at landet var på vei mot et rekordår for turister. 

Antall besøkende i de første fem månedene har vært 28 millioner, en økning på 12 prosent fra i fjor. 

Turismeminister Alvaro Nadal beregnet i juni at hele 38 millioner turister ville komme til Spania i løpet av sommermånedene – ni prosent mer enn året før. (Vilkår)

Da hun ble nestleder i NHO, ga toppsjefen et kjempestrengt råd hun mener hun trengte å høre
– Det er det viktigste vi kan gjøre for å få flere kvinnelige toppledere.
02:12
Publisert: