«Dette flyet er utviklet av klovner, som igjen er ledet av aper», skriver en pilot i epostene som er offentliggjort.

Ansatte innrømmer i eposter at de ikke gjorde jobben sin og skjulte informasjon overfor Federal Aviation Administration (FAA), som skal godkjenne fly før de settes i ordinær trafikk.

«Jeg har fortsatt ikke fått tilgivelse fra Gud for at jeg skjulte dette i fjor», skriver en ansatt.

Det diskuteres blant annet om flysimulatoren som benyttes til opplæring av piloter er til å stole på eller ikke.

«Ville du ha sendt familien din om bord på et fly som er basert på opplæring fra Max-simulatoren», spør en Boeing-ansatt.

«Nei», er svaret fra en kollega.

I 2015, før flyet var i produksjon, holdt Boeing en presentasjon for FAA. Det var så komplisert at heller ikke Boeing-ansatte som var til stede skjønte stort.

«Det var som å se en hund se på TV», skriver en Boeing-ansatt.

Boeing unnskylder språkbruken i en pressemelding.

«Språket som benyttes i denne kommunikasjonen, og enkelte av følelsene som de uttrykker, er i strid med Boeing-verdiene. Selskapet vil iverksette passende tiltak», skriver selskapet.

Boeing legger til at uttalelsene i epostene kan føre til disiplinærstraff.

«Disse epostene er utrolig fellende. De tegner et svært urovekkende bilde av hvor langt Boeing tilsynelatende var villig til å gå for å unndra seg kontroll fra regulatorer, flybesetning og passasjerer – selv om egne ansatte utløste alarmer internt», sier kongressrepresentant Peter DeFazio, som er styreformann i transportkomiteen i Representantenes hus, i en uttalelse.

Boeing-aksjen har falt med nesten fem prosent det siste året. Dow Jones-indeksen, hvor den inngår, har steget med over 20 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.