Lula anklages for å ha tatt imot bestikkelser verdt rundt 6 millioner kroner, forkledd som pengegaver til et institutt som bærer hans navn, ifølge en uttalelse fra påtalemyndigheten mandag.

Påtalemyndigheten i den brasilianske delstaten Curitiba sier entreprenørgiganten Odebrecht utførte fire overføringer til Instituto Lula mellom 2013 og 2014. Anklagen er at Odebrecht i bytte fikk kontrakter med det statsdrevne oljeselskapet Petrobras.

Lulas forsvarere avviser anklagene som et forsøk på å kriminalisere fire legitime pengegaver og sier påtalemyndigheten ikke har noen beviser som underbygger siktelsen. Lula var president fra 2003 til 2011 og tilhører det brasilianske arbeiderpartiet.

Dette er den fjerde anklagen Lula er gjenstand for i den massive korrupsjonsetterforskningen kjent som Operasjon bilvask. Etter en tidligere domfellelse sonet han 19 måneder i fengsel, før han ble løslatt i november i fjor i påvente av ankebehandling.

Dommen og fengslingen forhindret Lula i å stille til presidentvalg i oktober 2018, noe som banet vei for høyrenasjonalisten Jair Bolsonaros valgseier. Bolsonaro utnevnte dommer Sergio Moro, som dømte Lula til ni års fengsel for korrupsjon, til sin justisminister.

Lula har gjentatte ganger bedyret sin uskyld og hevder han er offer for politisk forfølgelse fra påtalemyndigheten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.