– Det er nå et lite håp, og det gir lettelse. Markedene tar det positivt at man nå får mer tid til å få på plass en avtale, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.

Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.
Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Statsminister Theresa May så seg mandag nødt til å utsette den endelige brexit-avstemningen i parlamentet, som skulle funnet sted tirsdag. Ny dato blir sannsynligvis over nyttår, og ifølge May innen 21. januar.

Vanligvis reagerer finansmarkedene negativt på utsettelser og usikkerhet, men ingen regel uten unntak.

Tirsdag steg alle de ledende europeiske børsene markant, og London-børsen var på ettermiddagen opp nesten to prosent. Det britiske pundet, som falt hardt etter mandagens brexit-kaos, flatet ut og styrket seg tirsdag mot euro og dollar.

– Denne gangen ser markedet positivt på utsettelsen, sier Wilhelmsen.

Det absolutt verste scenarioet for økonomien, både finansmarkedene og næringslivet, er en «no-deal», altså at Storbritannia går ut av EU uten en handelsavtale.

Wilhelmsen påpeker at en del av børsoppgangen må tilskrives signaler fra Kina om at tollen på amerikanske biler skal reduseres.

Næringslivet fortviler

Men mens det pustes lettet, men nervøst ut i finansmarkedene, fortviler næringslivet. Den ledende næringslivsorganisasjonen CBI (Confederation of British Industry) etterlyser en avgjørelse, og mener utsettelsen er nok et tilbakeslag for britiske selskaper.

– Det er risiko for en nasjonal krise, sier CBI-leder Carolyn Fairbairn, ifølge Bloomberg.

Hennes kollega Adam Marshall i det britiske handelskammeret BCC (British Chambers of Commerce) hevder næringslivet bivåner det politiske teateret som utspiller seg, med «fullstendig forferdelse».

Utenlandsk næringsliv etterlyser også en avklaring. Hans Frode Kielland Asmyhr, Norges sjømatråds fiskeriutsending i Storbritannia, sa til DN tirsdag at britene ikke er forberedt på en «no-deal», og han advarer mot kaos.

Kritisk til Mays rundreise

Statsminister May brukte tirsdagen til å reise Europa rundt – til Haag, Berlin og Brussel – for å godsnakke med EU-lederne i håp om en forbedret brexitavtale.

Men signalene hun fikk var at avtalen som er fremforhandlet ikke skal røres. Selv om Europakommisjonens president Jean-Claude Juncker åpnet døren så vidt på gløtt med å åpne for enkelte «avklaringer og fortolkninger».

Det store stridspunktet som gjenstår er grensen mellom EU-landet Irland og britiske Nord-Irland, den såkalte «backstop». For å holde denne grensen åpen, slik May har lovet og ønsker, stiller EU et ufravikelig krav om deltagelse i EUs indre marked. Britene krever her en exitplan, noe EU ikke vil gi.

Irland har her vetorett, og Brussel støtter lojalt opp om irenes posisjon.

Seniorøkonom Kallum Pickering i Berenberg Bank er både kritisk og overrasket over Mays rundreise på kontinentet, og det han beskriver som en feilslått strategi.

– May burde tilbrakt dagen i Dublin, fordi det er Irland som utformer EUs politikk på dette ene området, som er av overordnet nasjonal interesse for Irland, sier Pickering.

Han mener Mays tid som statsminister snart er over, hvis hun fortsetter i dette sporet og ikke legger om taktikken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hør det britiske reklamebyråets avskjedssang til EU
00:00
Publisert: