Carrie Lam var på forhånd regnet som Beijings favoritt i valget. Demokratiforkjempere har avvist valget som en farse og er bekymret over at Kina nå styrker grepet rundt den tidligere britiske kolonien.

Det bor rundt 7,3 millioner innbyggere i Hong Kong. Carrie Lam er valgt av en komité som består av 1.194 medlemmer. 777 av dem stemte på henne. Nærmeste motstander ble John Tsang, som regnes som en moderat rival. Han fikk 365 stemmer. Den pensjonerte dommeren Woo Kwok-hing fikk 21 stemmer.

Tsang er mer populær på lokalt plan i Hong Kong enn Carrie Lam, men hverken han eller Woo nyter godt av samme støtte fra Beijing som Carrie Lam har.

Overtar i juli

Valget er det første i Hong Kong siden protestene i 2014 der demonstranter tok til orde for frie valg, men uten å få gjennomslag for sitt krav om reformer.

Den nåværende lederen i Hong Kong, Leung Chun-ying blir av opposisjonelle sett på som Beijings marionett. Han går av i juli etter fem år ved makten. Da overtar Carrie Lam, som den første kvinnelige lederen i Hong Kongs historie. Hun har til nå vært administrasjonssekretær i Hong Kong.

Reformplan utløste protester

Lam har vært regnet som Beijings favorittkandidat til ledervalget. Hun mislikes sterkt av demokratiforkjempere etter at hun talte varmt for en Beijing-støttet reform som skulle åpne for direkte valg av ny leder fra og med i år. Men reformplanen satte som krav at Beijing måtte forhåndsgodkjenne kandidatene. Det førte til at reformen ble avvist i parlamentet i Hong Kong.

Reformplanen bidro også til å utløse 2014-protestene. Masseprotester lammet deler av Hong Kong i drøyt to måneder. Demonstrantene ble kjent som paraply-bevegelsen fordi mange bar gule paraplyer som ble brukt som beskyttelse mot politiets pepperspray.

Lam lover å reparere det politiske skillet etter valgseieren.

– Hong Kong, vårt hjem, lider av en ganske alvorlig splittelse og det har bygget seg opp mye frustrasjon. Min prioritet blir å helbrede skillet, sier hun.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

arrie Lam var på forhånd regnet som Beijings favoritt i valget. Demokratiforkjempere har avvist valget som en farse og er bekymret over at Kina nå styrker grepet rundt den tidligere britiske kolonien. Det bor rundt 7,3 millioner innbyggere i Hongkong. Carrie Lam er valgt av en komité som består av 1.194 medlemmer. 777 av dem stemte på henne. Nærmeste motstander ble John Tsang, som regnes som en moderat rival. Han fikk 365 stemmer. Den pensjonerte dommeren Woo Kwok-hing fikk 21 stemmer. Tsang er mer populær på lokalt plan i Hongkong enn Carrie Lam, men verken han eller Woo nyter godt av samme støtte fra Beijing som Carrie Lam har. Overtar i juli Valget er det første i Hongkong siden protestene i 2014 der demonstranter tok til orde for frie valg, men uten å få gjennomslag for sitt krav om reformer. Den nåværende lederen i Hongkong, Leung Chun-ying blir av opposisjonelle sett på som Beijings marionett. Han går av i juli etter fem år ved makten. Da overtar Carrie Lam, som den første kvinnelige lederen i Hongkongs historie. Hun har til nå vært administrasjonssekretær i Hongkong. Reformplan utløste protester Lam har vært regnet som Beijings favorittkandidat til ledervalget. Hun mislikes sterkt av demokratiforkjempere etter at hun talte varmt for en Beijing-støttet reform som skulle åpne for direkte valg av ny leder fra og med i år. Men reformplanen satte som krav at Beijing måtte forhåndsgodkjenne kandidatene. Det førte til at reformen ble avvist i parlamentet i Hongkong. Reformplanen bidro også til å utløse 2014-protestene. Masseprotester lammet deler av Hongkong i drøyt to måneder. Demonstrantene ble kjent som paraply-bevegelsen fordi mange bar gule paraplyer som ble brukt som beskyttelse mot politiets pepperspray. Lam lover å reparere det politiske skillet etter valgseieren. – Hongkong, vårt hjem, lider av en ganske alvorlig splittelse og det har bygget seg opp mye frustrasjon. Min prioritet blir å helbrede skillet, sier hun.