Forholdet mellom USA og Cuba har hanglet over lengre tid, etter at USAs president Donald Trump har omgjort landets politikk overfor Cuba som ble innført av forgjengeren Barack Obama i 2015. 

Nå har ørene til flere amerikanske diplomater ved ambassaden i Havanna, som ble gjenåpnet for to år siden, skapt ytterligere knuter på tråden.

Høsten 2016 fikk flere utsendte nemlig påvist nedsatt hørselsevne kort tid etter ankomst til Cuba. For noen ble tilstanden redusert så mye at de måtte avbryte sine oppdrag og sendes hjem, skriver Associated Press.

Ifølge en etterforskning utført av amerikanske myndigheter er årsaken at diplomatene er blitt eksponert for avansert avlyttingsutstyr som virker utenfor frekvensen for hørbar lyd. Avlyttingsutstyret skal ha blitt plassert i nærheten av diplomatenes hjem.

Stiller seg uforstående til utvisningen

Heather Nauert, talsperson i det amerikanske utenriksdepartementet, sier USA har utvist to cubanske diplomater, men vil ikke kommentere hvor mange amerikanere som er blitt rammet.

– De har fått en rekke fysiske symptomer, er Nauerts kommentar.

Cubanske myndigheter har også varslet en gjennomgåelse av hendelsene, men karakteriserer avgjørelsen om å utvise deres egne diplomater for «grunnløs».

– Cuba tillater ikke, og har aldri tillatt, at det tas affære mot utsendte diplomater og deres familier på vårt territorium, heter det i en uttalelse som ble publisert onsdag.

Ville ta tilbake kontrollen 

I en tale i Miami i juni sa USAs president at det var viktig for amerikanerne å ta tilbake kontrollen etter at Obama hadde ført en «ensidig politikk» overfor øystaten. Det er blant annet blitt vanskeligere for amerikanske turister å besøke Cuba etter omleggingen, skriver CNN.

– Vi sitter nok en gang med de beste kortene. Den forrige administrasjonens lettelser av restriksjoner på reise og handel tjener ikke det cubanske folk, men beriker regimet, sa Trump den gang.

De diplomatiske forbindelsene er riktignok blitt opprettholdt. Det vil heller ikke bli flere restriksjoner på hva amerikanerne kan ta med seg ut av Cuba – deriblant de populære rom- og sigarproduktene.

 (Vilkår)

Truer Nord-Korea med ild og vrede
USAs president Donald Trump truet tirsdag kveld Nord-Korea med «ild og vrede som verden aldri før har sett». Nord-Korea svarte med trusler om å angripe den amerikanske øya Guam.
00:46
Publisert: