Men hackerne skal ifølge Microsoft ikke ha klart å bruke Microsofts egne systemer i angrep mot kunder. Det viser undersøkelser det amerikanske IT-giganten har gjort så langt, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Hackere skal siden i vår ha brukt programvare fra selskapet Solarwinds til å bryte seg inn hos flere amerikanske departement og selskaper. Angrepene har foregått i flere måneder og det var en ondsinnet versjon av programvaren fra Solarwinds Microsoft fant i sine nettverk.

Angrepet ble avslørt kun dager etter at sikkerhetsselskapet Fireeye opplyste at hackere hadde brutt seg inn og stjålet selskapets eget hacker-verktøy.

Peker på Russland

Amerikanske myndigheter uttrykker økende bekymring for omfanget av det globale angrepet, som de mistenker at Russland er ansvarlig for, skriver nyhetsbyrået AP.

Datainnbruddet har rammet føderale byråer i USA så vel som «kritisk infrastruktur», og angrepet var vanskelig å oppdage, uttaler Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CIAS), som er underlagt Det amerikanske sikkerhetsdepartementet.

CISA opplyser ikke hvilke byråer eller hvilke del av IT-systemene som er rammet, eller hvilken informasjon som er stjålet i angrepet som startet i mars.

Vanskelig å bli kvitt

– Denne aktøren har utvist en sofistikert og kompleks fremgangsmåte i disse innbruddene. CISA forventer at å fjerne trusselen fra de rammede systemene kommer til å være svært komplisert og utfordrende, sier byrået i den svært uvanlige advarselen.

Over helgen ble det kjent at hackerne blant annet brøt seg inn i epostsystemet til finansdepartementet og handelsdepartementet. CISA har instruert alle departement og etater i staten om å fjerne Solarwinds fra sine servere.

Cybersikkerhetsmyndighetene i Storbritannia og Irland har gitt lignende pålegg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.