Nylig ble det kjent at den  80 år gamle republikanske senatoren John McCain har fått svulst på hjernen.

Bare dager etter diagnosen kom han tilbake til Senatet, og fredag spilte han en avgjørende rolle for å hindre president Donald Trumps kontroversielle helsereform. 

Republikanerne McCain, Susan Collins og Lisa Murkowski stemte nei i morgentimene fredag til såkalt «skinny repeal», en delvis avskaffelse av Obamacare.

– Det er ekstra sterkt at en alvorlig syk McCain stemte imot det siste forslaget. Jeg tror mange republikanere er glade for at han tok den støyten, og at de nå får litt pusterom, sier professor Jennifer Leigh Bailey ved NTNU.

Ikke god nok reform

Majoritetsleder McConnell var svært overrasket over resultatet i Senatet. Stillingen ble 51–49 i republikanernes disfavør.

Partiet hadde råd til å miste to stemmer fra eget parti, og det var kjent at Murkowski og Collins var motstandere. Så avgjorde McCain da han stemte sammen med de to.

McCain stemte i første runde for å gå videre med en avstemming om å fjerne Obamacare, men er ikke fornøyd med alternativene så langt. 

Han er en svært respektert senator med lang fartstid i politikken og var krigsfange under Vietnamkrigen. 

«Jeg har sagt igjen og igjen at en av de største feilene til Obamacare var at den ble kjørt gjennom Kongressen av demokrater på en streng partilinjebasis, uten en eneste republikansk stemme. Vi burde ikke gjøre feilene fra fortiden som førte til Obamacares kollaps», skriver McCain i en uttalelse. 

På Twitter skriver McCain at helsereformen ikke ville erstatte Obamacare på en meningsfull måte. 

Trump er selv en stor motstander av president Barack Obamas reform, og skrev tidlig fredag morgen i en Twitter-melding at de tre republikanerne og 48 demokratene som stemte mot forslaget, inkludert McCain, har sviktet det amerikanske folk.

– Slaget er ikke tapt

Selv om Trumps helsereform har gått på et nytt nederlag, er det ikke sikkert at det er den siste spikeren i kisten, ifølge eksperter. 

– Slaget er ikke tapt, men det spøker for dette valgløftet, sier Hilmar Mjelde, postdoktor ved Universitetet i Bergen og USA-kjenner. 

Mjelde er for tiden i USA og følger tett med på det som skjer. 

– Mye tyder på at det er slutt nå, selv om helsereformen har en tendens til å stå opp fra de døde. Etter syv år burde republikanerne gå videre, når de ikke engang fikk gjennomslag for «skinny reform», sier Bailey. 

Mjelde tror det er mulig at republikanerne igjen vil prøve å fjerne Obamacare til høsten, men samtidig tror han ikke at de kan bruke altfor mye tid på temaet uten at det går ut over andre ting. 

– Som Mitch McConnell har sagt: «It is time to move on», sier Mjelde. 

Lang kamp

Republikanerne har siden Obamacare ble innført, kjempet for å få avskaffet helsereformen og for å innføre deres eget system. 

Selv med flertall i både Senatet og Representantenes hus, i tillegg til at presidenten er republikaner, har ikke «The grand old party» klart å få gjennom sin egen reform.

Bailey tror ikke at republikanerne får en lignende sjanse igjen med det første. Alt lå til rette med flertall i Kongressen og en president som nylig ble innsatt, og det er nesten utrolig at så lite er blitt gjort, sier hun. 

– Helsereformen har skadet republikanerne. Både fordi de ikke har fått gjennomslag og fordi måten ting har skjedd på i Senatet denne uken har vist skremmende svakt politisk håndverk. Det kan påvirke tilliten til at de kan gjennomføre reformer på andre områder, sier Bailey. (Vilkår)

Kygo på premieren for "Stole the show"
Kyrre Gørvell-Dahll, bedre kjent som Kygo smiler for kameraene på den rød løperen under premieren på dokumentaren om han selv, "Stole the show" i New York.
01:12
Publisert: