Donald Trump har langet ut mot Japan og beskyldt landet for bevisst å holde valutaen svak for å støtte eksportsektoren, noe som avvises av japanske myndigheter og eksportører. Statsminister Abe har lovet politikerkolleger som er skeptiske til Trump, at han er godt forberedt til møtene med den amerikanske presidenten. 

– Jeg skal korrigere Trumps misforståelser rundt handelsspørsmål. Jeg skal forklare at det er to sider som nyter godt av handel og at dette er en vinn-vinn-situasjon, sa han i parlamentet før avreise.

Klar for tøffe tak

Under møtene akter Abe å legge frem en plan der japansk kapital og kompetanse skal spille en nøkkelrolle i kommende amerikanske infrastrukturprosjekter. Dette skal kunne skape 700.000 amerikanske arbeidsplasser, ifølge avisen Yomiuri Shimbun.

Japan skal være villig til å stille med offentlig og privat finansiering på nesten 18.000 milliarder yen (rundt 1335 milliarder kroner) for å bygge høyhastighetstog og andre større prosjekter i California, i Texas og i de folkerike områdene rundt New York.

Den japanske næringslivsavisen Nihon Keizai Shimbun skriver på lederplass at Abe har forberedt seg på en «tøff kamp» i møtene med Trump i Washington, D.C. og på golfbanen.

Abes rådgivere understreker at Trump ikke har fått på plass hele regjeringen med rådgivere som vanligvis forbereder detaljer og agendaer i forkant av slike møter. Dette gjør at lite er avtalt i forkant, og mye kan avhenge av hvordan de kommer overens under møtene.

«Det er en bekymring for at resultatet fra møtene vil ha en alvorlig innvirkning på den japanske økonomien», skriver avisredaktør Yuri Momoi.

Abe vil stille med finansministeren, utenriksministeren og næringsministeren.

Det ventes heftige diskusjoner, skriver den japanske avisen.

Tirsdag la USA frem detaljerte handelsstatistikker for 2016. Japan har gått forbi Tyskland som landet med det største handelsoverskuddet mot USA – nesten 70 milliarder dollar. Den japanske valutaen har svekket seg fra 78 yen mot én dollar til 113 siden 2012.

Nasjonalistiske ledere

– Det virker som Abe spiller dette spillet så smart han kan. Det er viktig for ham å etablere et forhold til Trump. Trump liker sterke nasjonalistiske ledere, og Abe er en sterk nasjonalistisk leder, sier Japan-forsker Brad Glosserman ved Centre for Strategic and International Studies’ Pacific Forum til South China Morning Post.

Toyota advarte under resultatfremleggelsen denne uken om at Trumps økonomiske politikk utgjør en risiko for selskapet.

– Det er ekstremt vanskelig for tiden å forutsi konsekvensene av Trump-regjeringens politikk. Vi ser dette ikke bare som en risiko for Japan, men som en økonomisk risiko for den globale handelen, sa Toyota-direktør Tetsuya Otake på mandag.

Toyota kunngjorde i januar at det skal investere for minst ti milliarder dollar (83 milliarder kroner) de neste fem årene.

Prosjekt på overtid

Shinzo Abe ble valgt som statsminister i 2012 under en populistisk bølge som har fellestrekk med Trumps valgtriumf. Abe lovet å gjenreise Japan til den økonomiske stormakten landet var frem til begynnelsen av 1990-tallet. Det har vist seg vanskelig.

Hovedelementet i den såkalte Abenomics-strategien har vært å dra Japan ut av en langvarig deflasjon og skape en årlig prisvekst på to prosent. Tidsfristen er blitt forskjøvet flere ganger og ligger nå ett år frem i tid. Få tror nå at prosjektet kommer til å lykkes. Prisveksten er på rundt 0,1 prosent.

På den annen side er det blitt enklere for turister fra Kina, Sørøst-Asia og Midtøsten å reise til Japan. Antall besøkende er mer enn fordoblet på fem år, og investeringstakten hos japanske selskaper er den høyeste på 30 år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

USAs dyreste hjem til salgs
Det kan se ut som et hotell, men dette er hus i Los Angeles til salgs for den svimlende summen 250 millioner dollar. I norske kroner er det 2 milliarder og nesten 85 millioner. Det gjør huset til det dyreste på markedet i USA.
01:26
Publisert: