Mai-kontraktene på den lette amerikanske referanseoljen WTI stengte mandag kveld og endte på minus 37,63 dollar fatet, et fall på 300 prosent, noe som betyr at oljeselskapene må betale for å få noen til å ta imot oljen deres.

Dette er et dramatisk og historisk lavmål, selv om det er ventet at WTI-olje for levering i juni vil åpne på vel 20 dollar fatet tirsdag. Olje- og energiselskapene på Wall Street fikk kraftig juling mandag, og bidro sterkt til børsfallet.

Det er frykt for en serie konkurser i oljebransjen fremover, fordi konkursbesyttelse kan bli rimeligere for akjonærene enn å gå inn med ny kapital.

Industriindeksen Dow Jones, med flere oljerelaterte selskaper, faller mest med 2,5 prosent. Teknologiindeksen Nasdaq er mer upåvirket av oljepriskollapsen og faller én prosent. Den brede S&P 500-indeksen er ned 1,8 prosent.

Aksjekursen i elbil- og batteriprodusenten Tesla er nesten uendret mandag.

Mandag kveld begynte da også ryktene å gå om at Saudi-Arabia alt nå vurderer nye produksjonskutt, bare vel en uke etter at Opec og de fleste store oljeprodusentene i verden ble enige om historiske kutt på 9,7 millioner fat om dagen.

Ved siden av oljeprisen stålsetter investorene seg for resultatsesongen for første kvartal, som er helt i begynnelsen og vil få med seg starten av koronakrisen og nedstengningen av økonomien.

Det er ventet at selskapenes inntektssvikt i første kvartal, og for ikke å snakke om andre kvartal, vil bli betydelelig større enn under finanskrisen i 2008/09.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.