Da Donald Trump ble valgt som president, kontrollerte han 144 selskaper som hadde aktiviteter eller avtaler med selskaper i 25 land i Asia, Europa, Afrika, Midtøsten og i Sør- og Nord-Amerika. De to sønnene har overtatt den daglige driften og bygger ut Trump-imperiet.

Største marked

Eldstesønnen, Donald Trump jr., er i India denne uken hvor han representerer Trump-familiens forretningsinteresser. The Trump Organization skal formelt ha blitt lagt inn i en stiftelse. Det er fortsatt Trump-familien som styrer investeringer og merkenavnet.

Eksisterende prosjekter fortsetter som før. Trump jr. er i India for å møte forretningspartnere og lokke kjøpere til prosjekter som bærer Trump-navnet i indiske storbyer.

– Jeg har reist til India siden jeg var i 20-årene. For noen år siden ville jeg ha sagt at dette ville bli vårt største og viktigste marked. Det håper jeg det kan bli den dagen jeg kan jobbe fullt ut, fokusere på forretningsvirksomheten og inngå nye avtaler. Det skjer først når min far ikke lenger er president, sa Trump til CNBC-TV18.

Donald Trump jr. avviser rolle­blanding i utvidelsen av Trump-imperiet i India
Donald Trump jr. avviser rolle­blanding i utvidelsen av Trump-imperiet i India (Foto: Adnan Abidi/Reuters/NTB Scanpix)

I slutten av januar ble Trump Towers i Gurugram ved New Delhi lansert – like ved en golfbane. Prisene ligger på mellom seks og 15 millioner kroner for de 258 enhetene. Prosjektet skal stå ferdig først i 2023.

De tre andre prosjektene i India er under oppføring.

– Merkevaren Trump, sammen med det absolutt beste produktet, vil gi luksuseiendomsmarkedet et mye tiltrengt løft, sier direktør Pankaj Bensal hos den indiske partneren til The Times of India.

Selger tilgang

Indiske aviser har kjørt annonser i forkant av presidentsønnens besøk. Potensielle kjøpere av leiligheter lokkes med invitasjoner til middager, lunsjer og andre arrangementer med Trump hvis de undertegner kjøpekontrakter denne uken.

«Trump er på plass. Er du?», heter det i annonsene som er kjørt i flere av Indias største aviser denne uken.

Donald Trump jr. avviser at han representerer USA eller hans far på noen som helst måte. På fredag vil han holde et utenrikspolitisk innlegg på en næringslivskonferanse i Mumbai, hvor også Indias statsminister Narendra Modi vil være til stede.

– Trumps selskap selger bokstavelig talt tilgang til presidentsønnen i utlandet. For mange som ønsker å påvirke amerikansk politikk i regionen, er prisen for en leilighet en liten pris å betale for få tilgang til en av personene som står nærmest presidenten, sier direktør Jordan Libowitz ved Citizens for Responsibility and Ethics til Washington Post.

«Utnytter posisjonen»

Da Trump ble president, sa han at The Trump Organization, som er familiens holdingselskap, kun skulle fortsette med inngåtte avtaler.

– En rekke avtaler som er inngått det siste året har endret definisjonen av hvilke satsinger som allerede var igangsatt. Presidenten bør sette landets interesser før egne forretningsinteresser. Det skjer ikke all den tid hans sønn reiser verden rundt og prøver å utnytte at faren sitter i Det hvite hus, sier advokat Scott H. Amey ved Project on Government Oversight til nyhetsbyrået AP.

Donald Trump jr. avviser påstandene om rolleblanding.

– Jeg er her som en forretningsmann. Lenge før vi var involvert i politikk, var India et sted vi ønsket å investere i, sa Trump til CNBC-TV18, hvor han også lovpriste Indias statsminister for reformene han har gjennomført.(Vilkår)

DNs børskommentator advarer om kursfallet som bør skremme kreditorene i Norwegian
01:47
Publisert: