Den 93 år gamle avgåtte presidenten og hans kone Grace Mugabe får dessuten lov til å bli i landet, opplyser en talsperson for regjeringspartiet.

– Han er fortsatt vår aktede frigjøringshelt. Han har bidratt umåtelig til utviklingen av landet de siste 37 årene.

Det sier ZANU-PFs talsperson Simon Khaya Moyo til nyhetsbyrået DPA på spørsmål om hvorvidt Mugabe kommer til å bli pågrepet.

– Vi har ingenting imot Mugabe eller kona hans. Zimbabwes folk ville la ham hvile. De er fri til å bli i landet hvis de ønsker det, tilføyer han.

Kupp

Det er fortsatt uklart hvorvidt Zimbabwes nye lederskap, rettsvesen eller andre vil forsøke å straffeforfølge Mugabe, som gikk av tirsdag etter massivt press. Hæren grep makten i landet uka før i et ublodig militærkupp. Presidenten og kona ble satt i husarrest.

Mugabes avsatte visepresident Emmerson Mnangagwa (75), en nær alliert av landets generaler, skal etter planen tas i ed som ny president fredag.

Ingenting tyder foreløpig på at Mnangagwa og ZANU-PF vil inngå noen kompromisser med opposisjonen i Zimbabwe, og analytikere spår få endringer i landet etter kuppet.

Mnangagwa har i en årrekke vært en av Mugabes nærmeste medarbeidere. Han har tidligere vært både etterretningssjef og sikkerhetsminister og anklages for å ha stått bak angrep på opposisjonen i forbindelse med valget i 2008.

Immunitet

Ifølge Reuters ' kilder har Mugabe oppnådd rettslig immunitet og løfter om at sikkerheten hans vil bli ivaretatt i Zimbabwe. Disse garantiene skal være del av en avtale som gjorde at han gikk med på å trekke seg.

– Det var veldig viktig for ham å få garantier om at sikkerheten hans ivaretas så han kan bli i landet, sier en kilde i landets regjering.

Mugabe skal ha gjort det klart at han vil leve den siste delen av livet i Zimbabwe, ikke i eksil i utlandet.

– Dette var svært emosjonelt for ham, forteller kilden.

Tidligere denne uka sendte Mugabe et brev til landets nasjonalforsamling der han tilbød seg å gå av som president. Mugabe ga etter for presset etter å ha blitt truet med riksrettssak.

Mugabe har ikke vist seg offentlig siden en tale han holdt søndag, men ifølge regjeringspartiet er både han og Grace fortsatt i hovedstaden Harare.(Vilkår)

Meretes utvalgte: enestående spanjol fra Priorat
Denne spanske vinen er perfekt å servere til lammemiddagen.
00:53
Publisert: