Italias statsminister Matteo Renzi har satt sin politiske fremtid på spill for den italienske folkeavstemningen søndag (se faktaboks).
Utfallet av valget er spesielt viktig for fremtiden til Italias politikk, finanssystem og økonomi i tillegg til utsiktene for det europeiske politiske systemet. Så langt viser meningsmålinger en fire prosentpoengs ledelse for «nei»-siden, men mange velgere angir å ikke ha bestemt seg ennå.
– Det kan bli «Eurokrisen på ny», sier sjefanalytiker på Europa i Nordea Markets, Holger Sandte til DN om det verst tenkelige utfallet av folkeavstemningen.
Kan spre EU-skepsis
Matteo Renzi er lederen for Det demokratiske partiet, og har vært statsminister siden 2014. Han regnes som en av de mer EU-vennlige av de ledende politikerne i Italia. Han har forsøkt uten hell å reformere Italias økonomi, for å få fart på den økonomiske veksten i landet.
Partiets største motstander er M5S, et populistisk parti grunnlagt av den italienske komikeren Beppe Grillo. Partiet er sterkt EU-skeptisk og ønsker å gjennomføre en folkeavstemning om Italias EU-medlemskap.
M5S har stormet frem på de siste årene, er i dag Italias nest største parti og vant i sommerens lokalvalg kontrollen over storbyene Roma og Torino. Dersom Renzi går av og M5S skulle seile opp som landets største parti vil det være dramatisk for både EU og Italia.
Økonomien i spill
Renzi mener han ikke klarer å gjennomføre nødvendige reformer uten den foreslåtte grunnlovsendring. Flere italienske banker står på randen av konkurs, og Italia har ikke klart å bli enig med sine motparter i EU om en avtale for å redde bankene om det skulle skje.
– Jeg tenker at situasjonen er bekymringsverdig, uavhengig av resultatet i folkeavstemningen, sier Sandte.
Italienske banker har om lag 360 milliarder euro i dårlige lån, altså lån som er levnet liten sjanse til å betales tilbake. Italias gjeld utgjør 132 prosent av landets brutto nasjonalprodukt (bnp), som gjør landet sårbart dersom en bankkrise skulle spre seg.
Ifølge en sammenstilling fra avisen Financial Times har frykten for at opp til åtte italienske banker kan gå konkurs i finansuroen som ventes å følge en «nei»-stemme i folkeavstemningen.
Sandte peker på hva som kan bli det beste og verste mulige utfallet for EU og Italia i kjølvannet av folkeavstemningen:
- Worst case: Italienerne stemmer nei, og et nyvalg fører til at populistpartiet Femstjernersbevegelsen vinner. Italiensk utmelding av EU blir så en realistisk mulighet, et scenario som vil føre til bredere frykt for brudd i EU. Finansmarkeder får seg en smell, særlig bankene, økonomiske utsikter og økonomisk vekst vil bli svakere. En italiensk bankkrise slår ut og i løpet av to år blir Italia nedgradert av ratingbyråene og mister retten til lån fra EU. Sandte kaller dette «Eurokrisen på ny»
- Best case: Italienerne stemmer ja, markedet reagerer lite på nyheten og dagens regjering blir sittende og får gjennom reformer som lar italienske banker hente kapital og legge krisefrykten bak seg.
Mottagelig for populisme
Folkeavstemningen handler om politiske reformer, der Renzi ønsker å gi mer makt til regjeringen og mindre til senatet og lokale politikere. Det har ført til sterke politiske gnisninger i Italia – og hans største politiske motstandere er sterke motstandere av forslaget, som de mener konsoliderer makten rundt Renzi i for stor grad.
– Han er kommet i denne situasjonen fordi han har vist liten vilje til å finne kompromiss med motstanderne i eget og i andre partier, sier professor Steinar Stjernø ved fakultet for samfunnsvitenskap ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Han har fulgt Italia og europeisk politikk lenge.
Han forklarer fremveksten til Grillo og M5S med at Italia er lett mottagelig for populistisk politikk.
– Hvis vi med populisme mener partier som dyrker skille mellom elite og folk, som lett flytter seg etter hva som er populære strømninger og har lettvinte løsninger, har fremgangen til Femstjernersbevegelsen til Beppe Grillo vist at det er grunnlag for det i Italia, sier professoren.
– Mistilliten til politikerne og elitene er sterke i befolkningen, sier Stjernø.(Vilkår)