Financial Times skriver at USA-president Donald Trump skal etablere et bedre forhold til eget parti gjennom skattereform. Trump gikk til valg på den samme skattereformen, og det er et bredt republikansk ønske om å kutte skatter for forretninger og individer, i tillegg til å forenkle amerikansk skattelov. 

Presidenten har et klart behov for å komme på bedre fot med sitt eget parti. En rekke republikanere har tatt avstand fra Trumps uttalelser om de høyreekstreme demonstrasjonene i Charlottesville tidligere i august. Presidenten uttalte at det var «bra folk» blant ekstremistene som drepte en kvinne. 

Partifeller som senator Todd Young, speaker Paul Ryan og tidligere presidentkandidat Marco Rubio, tydeliggjorde alle at de har et annet standpunkt enn presidenten, skriver Los Angeles Times. De var ikke alene. 

I tillegg er Trump under press som en følge av manglende gjennomslag i politikken. Det fremste eksempelet er at republikanerne ikke har klart å fjerne Obamacare, til tross for at de har presidentembetet og flertall i Kongressen. Å fjerne Obamacare har lenge vært en kampsak for partiet.

Da planene om å fjerne Obamacare gikk på en smell i juli, skrev Financial Times at kollapsen skapte spørsmål om republikanernes kapasitet til å styre landet. 

Vil skaffe støtte

Flere anonyme kilder som skal være høyt oppe i Det hvite hus, forteller til Financial Times at Trump nå skal gå hardt inn for en skattereform for å skaffe republikansk støtte etter de siste vanskelige ukene. Han vil også tone ned kontroversielle etterforskninger av stålimport i jakten på republikansk støtte.

Den nye stabssjefen John Kelly skal være i spissen av forsøket på å gjenskape orden i Det hvite hus, skriver Financial Times. Avisen understreker samtidig at tidligere forsøk på å fokusere på politikken har vært vanskelig, som en følge av presidentenes tendens til å sabotere egne planer gjennom angrep på Twitter. 

Kildene i Det hvite hus tror at det kan bli lettere å drive med politikk nå som Steve Bannon har forlatt administrasjonen. Bannon var rådgiver for Trump, og svært kontroversiell på grunn av sine bånd til alt-right-bevegelsen.  

Kildene forteller til Financial Times at de er bestemt på å få raske seiere i ukene fremover, og skattereform er den fremste kandidaten til å bli Trumps første store politiske triumf. De håper også at det vil forbedre forholdet til næringslivet. En rekke næringslivstopper trakk seg fra presidentens ekspertråd som en følge av uttalelsene om Charlottesville. 

Allerede i gang

Skal vi tro Financial Times, er Trump og administrasjonen allerede i gang med forbedringen av forholdet til både næringslivet og republikanerne. Kildene forteller at de er opptatt av å få gjennom deler av Trumps økonomiske politikk som har bred støtte både i næringslivet og Kongressen. 

Et eksempel som blir trukket frem er USAs nye etterforskning av kinesiske regler for intellektuell eiendom. 

På samme vis vil mer kontroversiell politikk bli satt til side, som etterforskningen av stålimport som blant andre Bannon var meget opptatt av. Ifølge kildene vil eventuelle tiltak møte stor motstand fra både republikanere i Kongressen og næringslivet. 

En meningsmåling fra NBC fra søndag viser at Trump mister støtte i viktige industristater som var med å gi ham seieren i presidentvalget i fjor, deriblant Michigan, Pennsylvania og Wisconsin, ifølge Financial Times. (Vilkår)

Da hun ble nestleder i NHO, ga toppsjefen et kjempestrengt råd hun mener hun trengte å høre
– Det er det viktigste vi kan gjøre for å få flere kvinnelige toppledere.
02:12
Publisert: