Nok en dag falt børsene i Asia da handelen startet torsdag morgen. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen startet handelsdagen nesten én prosent lavere. Referanseindeksene i Seoul og Sydney viste samme utvikling etter et bredt børsfall på Wall Street på onsdag.

Fryktindeksen (CBOE Volatility Index) steg med 15 prosent på onsdag til 32,6. Dette er det høyeste nivået siden slutten av januar.

Stabil aktivitetsvekst

Aktivitetsindeksene fra innkjøpssjefer i selskaper over hele verden for november er klare. Den globale pmi-indeksen endte på 54,3 i forrige måned og er stabil sammenlignet med oktober. En måling på over 50 er en indikasjon på ekspansjon.

«Produksjonsrapportene for november tyder på at den globale industriproduksjonen har fortsatt å vokse, selv om tempoet har avtatt litt sammenlignet med tidligere i år», skriver Capital Economics.

Analyse- og rådgivningsselskapet har tatt for seg månedsrapportene fra verdens største økonomier for å finne en trend fra de underliggende delindeksene. Det mener de at de har klart.

«Det er foreløpige tegn på at forstyrrelsene i forsyningskjedene er i ferd med å avta. Det skjer fra et veldig høyt og anstrengt nivå», skriver teamet ledet av makroøkonom Ariane Curtis.

Dette vet vi om den nye koronavirus-varianten: – Den mest muterte hittil
Oppdagelsen av en ny koronavirus-variant i Sør-Afrika, en variant som også har blitt funnet hos to reisende på vei til Hongkong, skaper uro i verdens finansmarkeder. Bloombergs reporter forteller med om hva han vet så langt om den nye virusvarianten på «Bloomberg Daybreak: Europe».
01:29
Publisert:

Fabrikker i Sørøst-Asia, som er underleverandører til blant annet den globale bilindustrien, holdt delvis stengt i sommer og tidlig i høst. Dette førte til at produksjonen ved bilfabrikker i Japan, USA og Europa ble hardt rammet. Nå er situasjonen i ferd med å normaliseres.

«Knappheten fortsette å presse prisene høyere, men dette har avtatt noe fra toppen i oktober», ifølge Capital Economics.

– Ikke blitt verre

Den amerikanske ISM-rapporten viser fortsatt høy aktivitet i industrien.

«Det er ikke mange bevis for at forsyningskrisen har bedret seg veldig, men det virker som at den ikke er blitt verre», skriver seniorøkonom Andrew Hunter hos Capital Economics i en rapport.

Brasil er et av de få unntakene av de største økonomiene med et fall til under 50 og den laveste målingen på 18 måneder. Dette skyldes økt rente, inflasjon og generell usikkerhet i Sør-Amerikas største økonomi.

«Av 30 var det en vekst i 26. Eurosonen er et lyspunkt med fire av de fem topplasseringene. Vi ser på dette som positivt og det tyder på an industrisektoren forbedrer seg», skriver JP Morgan i en rapport.

Den største usikkerheten

Økonomene og analytikere understreker at situasjonen er svært uoversiktlig og at det er for tidlig å friskmelde problemene i forsyningskjedene. De kinesiske produsentprisene var de høyeste på 26 år i oktober med en prisvekst på 13,5 prosent.

På toppen av dette kommer pandemien, som sannsynligvis er på vei inn i en ny fase.

«Fremveksten av den nye omikronvarianten utgjør en ny risiko for produsentene. Det kan forverre ubalansen mellom tilbud og etterspørsel, noe som allerede er en utfordring», skriver Capital Economics.

Strateg Kim Mundy hos Commonwealth Bank of Australia er mer direkte i sin konklusjon:

«Omikronvarianten er den største usikkerheten for de økonomiske utsiktene i USA», skriver Mundy.

Omikronvarianten av koronaviruset er så langt blitt identifisert i 26 land.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.