– Mindre gass må brukes til å produsere elektrisitet. Kullkraftverk vil måtte brukes mer i stedet, heter det i en uttalelse fra nærings- og klimadepartementet søndag.

Russland har den siste tiden redusert leveransene av naturgass til Tyskland. Samtidig har Tyskland og andre EU-land selv et ønske om å kutte importen av russisk gass, som en reaksjon på krigen i Ukraina.

Den russiske energigiganten Gazprom hevder at det er tekniske problemer som har gjort at leveransene til Tyskland er bremset. Tyske myndigheter mener imidlertid at formålet er å presse opp prisene.

I kjølvannet av pandemien og Russlands invasjon av Ukraina er økonomien i Tyskland preget av svært høy prisvekst – i likhet med mange andre land over store deler av verden.

Russland og Norge

Det er Russland som har vært den største eksportøren av naturgass til EU, med Norge på annenplass. Norge har imidlertid ikke kapasitet til å produsere veldig mye mer.

Tyskland har likevel fått større leveranser av gass både fra Norge og Nederland, ifølge nyhetsbyrået AFP. I tillegg kjøper tyskerne mer flytende naturgass. Dermed har det vært mulig å redusere importen fra Russland.

35 prosent av gassen som brukes i Tyskland, kommer nå fra Russland – mens andelen tidligere var 55 prosent.

Mål om klimakutt

Nærings- og klimadepartementet ledes av Robert Habeck, som inntil nylig var en av lederne for partiet De grønne. For tyske myndigheter, og ikke minst De grønne, har det lenge vært et viktig mål å kutte bruken av kullkraft for å redusere klimautslippene.

Men situasjonen har endret seg etter Russlands invasjon av Ukraina. EU-landene har et sterkt ønske om å redusere importen av russisk energi, etter å ha kuttet en lang rekke andre økonomiske bånd til landet.

Parallelt med dette har Russland selv strupte tilførselen av gass til en stadig lengre liste med EU-land. I løpet av den siste uken er leveransene gjennom rørledningen Nord Stream 1 til Tyskland blitt kraftig redusert.

– Bittert, men nødvendig

Også den grønne tyske næringsministeren er derfor nå innstilt på å fyre opp kullkraftverkene ytterligere.

– Det er bittert, men helt nødvendig for å redusere forbruket av gass, sier Habeck i en uttalelse.

Han understreker at den økte bruken av kull bare skal være midlertidig. På sikt er planen fortsatt å produsere stadig mer fornybar energi.

For å redusere importen fra Russland og sikre energiforsyningen planlegger regjeringen også flere andre tiltak. Ett av disse er et system for auksjonering av naturgass til industriselskaper.

Tanken er at aktører i industrien kan redusere forbruket av gass i bytte mot kompensasjon, ifølge regjeringsdokumenter som nyhetsbyrået DPA har fått tilgang til.

Kaldere boliger?

Et helt sentralt mål for regjeringen er å få fylt opp de tyske gasslagrene før vinteren. Hvis ikke det skjer, kan det bli energimangel når kulden setter inn og tyske boliger må varmes opp.

Ett forslag som er blitt lansert for å senke energiforbruket, er å senke kravet til oppvarming av utleieboliger. Et forslag om å senke kravet til 18 grader på dagen og 16 grader på natten har fått støtte fra den tyske Nettverksetaten, som har ansvar for regulering av gassmarkedet.

Utspillet er imidlertid blitt avvist av boligminister Klara Geywitz fra det sosialdemokratiske partiet SPD.

Næringsminister Habeck har i stedet oppfordret tyskerne til å spare energi.

– Hver eneste kilowattime bidrar i denne situasjonen, sa han tidligere denne uken.

Habeck har også beskrevet situasjonen som alvorlig og som en konfrontasjon med Russlands president Vladimir Putin.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.