It-giganten Google gjennomførte nylig en undersøkelse for å kartlegge om kvinner og såkalte minoriteter ble underbetalt.

Resultatet, omtalt i The New York Times, viste at menn i selskapet fikk dårligere betalt enn kvinner som gjorde samme eller lignende jobb. Resultatet står i sterk kontrast til erfaringene fra teknologibransjen i Silicon Valley i California, og i de fleste andre bransjer.

Men om kvinner var noe bedre betalt, viste undersøkelsen også at mennene dominerer i Google. 69 prosent av de knapt 100.000 ansatte i Google er menn, og 91 prosent av alle ansatte globalt er med i undersøkelsen.

Google stilte opp med knapt ti millioner dollar i utjevningsmidler for å fjerne urettferdighetene, altså sørge for at de ansatte som gjør samme jobb og har samme erfaring stort sett får likt betalt. Men av de knapt 10.700 ansatte som fikk utjevningsmidler var andelen menn høyere enn den generelle andelen mannlige ansatte.

Men undersøkelsen tar ikke høyde for det mange mener er det største hinderet for at kvinner kommer opp og frem i teknologibransjen, og dermed de høyeste lønningene. Undersøkelsen viser kun lønn på de ulike nivåene, og sier ingenting om kvinner har vanskeligere for å bli forfremmet enn menn. Google innrømmer da også at undersøkelsen ikke gir noe komplett bilde av likelønn og likestilling i selskapet.

Men selskapet opplyser at sjefer på alle nivåer er blitt instruert om å være bevisste på at kvinner ikke skulle betales dårligere enn menn, og at man det siste året med hensikt har løftet kvinnelønningene.

Google beskyldes stadig for å underbetale kvinner, og det amerikanske arbeidsdepartementet undersøker for tiden disse påstandene. 8300 tidligere ansatte i Google har truet med et massesøksmål, og de avventer nå rapporten fra arbeidsdepartementet.

Undersøkelsen fra Google kommer ikke med noen konklusjon på om ulike folkegrupper og etnisiteter betales ulikt. Årsaken er metodeproblemer, i og med at dette er en global undersøkelse, og at det kun er i USA det er lovlig å registrere ansattes etnisitet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Har du en kommentar til politietterforskningen av Tidal, Nicki?
Slik gikk det da DN spurte superstjernen Nicki Minaj om Tidal-avsløringene.
01:04
Publisert: