Grunnlegger og styreformann i netthandelsgiganten Alibaba, Jack Ma, dukket opp på åpningen av den norske delegasjonen i Beijing fredag.

I samtale med Dagens Næringsliv roser Kinas nest rikeste mann normaliseringen av forholdet mellom Norge og Kina.

– Det er en fantastisk dag! Det er en fantastisk dag for næringslivet og alle former for relasjoner mellom Kina og Norge, sier Jack Ma.

– Hva vil normaliserte forbindelser mellom Norge og Kina bety for forretninger mellom de to landene?

– Jeg tror dette er en stor mulighet. Jeg har sagt til statsministeren deres at jeg er veldig oppmuntret av bidraget til det norske embetsverket for å normalisere forbindelsene. For næringslivet betyr det helt nye muligheter, sier Ma.

Tilgang til Kinas middelklasse

Han trekker frem de små bedriftene i Norge som gjør forretninger med leverandører i Kina eller selger produkter til Kina.

I Beijing hadde Jack Ma (til høyre) et kort møte med statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende. Alle vil engasjere seg i spørsmål om bærekraft, innen blant annet utdannelse i den fattige verden og miljø.
I Beijing hadde Jack Ma (til høyre) et kort møte med statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende. Alle vil engasjere seg i spørsmål om bærekraft, innen blant annet utdannelse i den fattige verden og miljø. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Alibabas viktigste forretning er å knytte sammen små bedrifter eller enkeltpersoner som selger produkter i Kina eller over landegrensene globalt.

Ma håper på flere kunder i Norge.

– For små virksomheter betyr det at de vil få tilgang til 300 millioner innbyggere i den kinesiske middelklassen, sier han til DN.

Under åpningen av den norske delegasjonen i Beijing hadde Ma et privat møte med statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende.

Ma var også en talerne som innledet næringslivsdelegasjonen, og roste spesielt statsministeren som en stor kvinnelig leder.

«Har gjort inntrykk på verden»

– Kvinner bryr seg mer om andre mennesker, mens menn tenker mest på seg selv, sa Ma til over 1000 tilhørere i salen.

Han sa at Alibaba aldri ville ha blitt en gigant internasjonalt uten kvinnelige ledere. 47 prosent av de ansatte i Alibaba er kvinner.

– Jeg er stor tilhenger av kvinnelige ledere og tror det gjør verden til et mer lykkelig og fredelig sted, sa Ma.

Til Dagens Næringsliv sier Jack Ma at han venter flere kunder i Norge etter normaliseringen. – For små virksomheter betyr det at de vil få tilgang til 300 millioner innbyggere i den kinesiske middelklassen, sier han.
Til Dagens Næringsliv sier Jack Ma at han venter flere kunder i Norge etter normaliseringen. – For små virksomheter betyr det at de vil få tilgang til 300 millioner innbyggere i den kinesiske middelklassen, sier han. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Ma mener at Norge har en rolle internasjonalt som er langt større enn befolkningen på rundt fem millioner mennesker skulle tilsi.

– Norge har en kraft gjennom sin kultur og kommunikasjon som har gjort stort inntrykk på verden, sa Ma fra talerstolen.

Om nye forbindelser i næringslivet trekker Ma frem digital teknologi som en større vekstnæring enn olje og gass.

– Datateknologi er den viktigste råvaren i fremtiden. Det er en felles mulighet, og er en av grunnene til at jeg er en stor forkjemper av globalisering og fri handel, sier Ma.

Diskuterer bærekraft

En viktig grunn til at Ma og Solberg møttes i Beijing er deres felles initiativ innen bærekraftighetsspørsmål.

– Hvorfor liker du å jobbe med Solberg om slike spørsmål?

– Vi er kolleger i FNs råd for bærekraftighetsmål og diskuterer viktige spørsmål om utdannelse og miljø. Vi deler blant annet mange tanker om hvordan vi kan fremme utdannelse. Jeg har med mine erfaringer fra tiden da jeg jobbet som engelsklærer i Kina, sier Ma til DN.

Jack Ma har vært på ferie i Norge sammen med familien for noen år tilbake.

– Jeg elsker Norge og håper at flere kinesere vil dra til Norge for å forstå kulturen deres, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trang bolig? Ole-Magnus (32) har funnet smarte løsninger.
Med rekordhøye boligpriser må flere klare seg på mindre plass. Ole-Magnus (32) har funnet smarte løsninger.
00:22
Publisert: