For første gang i historien koster det over 10.000 dollar å sende en standard 40 fot lang container fra Shanghai i Kina til Rotterdam i Nederland. Dette er blant de største og viktigste havnene i verden og en økning på 485 prosent på ett år, ifølge Drewry.

– Det er blitt verre

Utbruddet av koronapandemien i fjor vinter førte umiddelbart til en nedgang i verdenshandelen. Dette snudde imidlertid raskt takket være økt etterspørsel etter elektronikk, sportsutstyr og leveranser av beskyttelsesutstyr til helsesektoren fra Kina.

Det har i perioder vært nesten umulig å sikre seg containere i Asia. I slutten av mars blokkerte containerskipet «Ever Given» Suezkanalen i nesten en uke. Dette førte til nye forsinkelser . Stengte grenser innen EU har også forverret situasjonen.

«Kapasitetsbegrensningene knyttet til skipsfarten har forverret seg. Fraktkostnadene har økt og forsinkelsene er blitt verre, men det er få bevis på at dette har påvirket den internasjonale etterspørselen», skriver Capital Economics i en ny rapport.

Gjennomsnittsprisen for containerfrakt for hele verden ligger på 5243 dollar. De siste fem årene er gjennomsnittsprisen på under 1900 dollar, ifølge World Container Index fra Drewry.

Femdoblede kostnader: Dette er containerkrisen
– Verden etterspør kinesiske produkter i enormt omfang. Koronapandemien sender shippingkostnadene til værs.
00:56
Publisert:

Nye handelsstatistikker viser at verdenshandelen gjorde et byks på 2,2 prosent i mars, ifølge «World Trade Monitor» fra CPB Netherlands Bureau.

De asiatiske eksportlokomotivene har lagt frem sterke handelsstatistikker for april. Sør-Korea har en høyere eksport enn før pandemien.

«Vi venter at verdenshandelen vil øke med ti prosent i år», skriver analytiker Gabriella Dickens hos Capital Economics.

Fraktskip i kø

S&P Global Platts mener at problemene på fraktmarkedet vil vare gjennom sommeren. Fraktprisene fra Asia til Nord-Amerika er tidoblet det siste året. Tidligere ble det antatt at situasjonen ville bli bedre i løpet av våren. Nå er håpet en gang etter sommeren.

Det danske rederiet Maersk, som er verdens største containerskipsrederi, sendte på onsdag en advarsel til amerikanske kunder om betydelige forsinkelser på inntil to uker ved havnene rundt Los Angeles. Dette bekreftes fra marinetraffic.com fredag morgen.

«Situasjonen er mye verre ved Oakland-havnen. Ventetiden er på inntil tre uker», skrev Maersk, ifølge Freigtwaves.com.

Dette fører til at forsinkelsene sprer seg. Det tar lengre tid før skipene er tilbake i Asia med containere. Rundt 20 prosent av Maersks kapasitet mellom Asia og Nord-Amerika er blitt kansellert i år.

– Det er kanselleringer av skip, prisene øker og kundetilfredsheten har aldri vært lavere. Disse prisene er meningsløse, de kan ikke gi garantier uansett hva du betaler på grunn av forsinkelsene, sier en speditør til S&P Global Platts.

Maersks aksjekurs satte en ny rekord denne uken med en kurs på 17580 danske kroner. Da koronapandemien satte inn i mars i fjor var aksjekursen på vel 5000 danske kroner.

Motvind i forsyningskjeden

Problemene kommer på toppen av høyere råvarepriser, en prekær mangel på komponenter til alt fra datautstyr og elektronikk til biler og produksjonsutstyr og store utfordringer med å rotere mannskap om bord på skipene på verdenshavene.

Det er inflasjonspress i USA, deler av Europa og i Asia. Den månedlige prisveksten i USA i april var den høyeste på nesten 40 år.

– Motvinden vi møter fra høyere kostnader i forsyningskjeden har fortsatt å forverre seg. Dette vil sannsynligvis fortsette gjennom det meste av året og ramme driftsmarginen vår, sier konsernsjef Michael O’Sullivan hos den amerikanske tekstilkjeden Burlington Stores til Bloomberg.

Det er satt inn rekordmange ordrer på nye containerskip, ifølge interesseorganisasjonen BIMCO. I mars ble det bestilt 45 containerskip av den største klassen. Disse har en kapasitet til å frakte inntil 25.000 containere.

Det ble satt inn bestillinger på 27 mindre containerskip. Dette tilsvarer en ny kapasitet tilsvarende 866.000 containere i løpet av en måned.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.