«The Center», som ble brukt til innspillingen av Batman-filmen «The Dark Knight» i 2008, ble bygd av Hong Kongs «Supermann». Batman var innom den ikoniske lobbyen i skyskraperen før han kidnappet Mr. Lau, som finansierte kriminelle i Gotham, fra Hong Kong.

«The Center» er blitt en av verdens mest kjente skyskrapere. Nå er den solgt.

Prisrekord

Før Hong Kong skulle tilbakeføres til Kina etter å ha vært under britisk styre i over 150 år, forlot noen av byens største selskaper den britiske kronkolonien. Selskaper som i generasjoner hadde levd godt under britisk styre etablerte seg i skatteparadiser eller London.

Li Ka-shing, som på 1990-tallet var Asias rikeste mann og har gått under navnet «Supermann» siden 1970-tallet for sin evne til å tjene penger for seg selv og aksjonærene, ønsket å markere fremtidstroen til Hong Kong til kommunistledelsen i Kina.

Til tross for usikkerhet og advarsler om at regionen stod foran en alvorlig finanskrise, ble byggingen av «The Center» igangsatt i 1995. Tre år senere stod stålkonstruksjonen ferdig.

På onsdag ble skyskraperen solgt for 42,2 milliarder kroner. Dette er en ny prisrekord i Hong Kong, ifølge Centaline Property Agency – og sannsynligvis den høyeste prisen i verden for en skyskraper.

One World Trade Center, som ble bygd hvor tvillingtårnene i World Trade Center var i New York, kostet 3,9 milliarder dollar (31,2 milliarder kroner) å ferdigstille. Burj Khalifa i Dubai, som er verdens høyeste bygning, kostet rundt 13 milliarder kroner å få ferdig i 2010.

– Dette salget viser at næringseiendom i Hong Kong fortsatt er konkurransedyktig og lar seg ikke påvirke av høye priser, sier direktør Vincent Cheung hos Colliers International til South China Morning Post.

Kjøper fra skatteparadis

Li Ka-shing, som fyller 90 år i 2018, er fortsatt Hong Kongs rikeste mann med en formue på rundt 27 milliarder dollar. I Asia må han se seg slått av kinesiske techgründere som har slått seg opp siden årtusenskiftet, blant annet Alibabas Jack Ma og eiendomsutviklere.

Kjøper av «The Center» er C.H.M.T. Peaceful Development Asia Property, som er registrert på skatteparadiset De britiske jomfruøyene. Dette selskapet skal være kontrollert av statseide China Energy Reserve & Chemicals Group (CERCG), som har hovedkontor i Beijing.

Cheung Kong Property Holdings, som kontrolleres av Li, vil bokføre en gevinst på 16 milliarder kroner. Andre kinesiske selskaper har vært med i budrunden, blant andre den statskontrollerte storbanken Industrial & Commercial Bank of China (ICBC).

Kinesisk etterspørsel

Eiendomsprisene i Hong Kong er blant de høyeste i verden og har skutt i været de siste årene på grunn av høy etterspørsel fra kjøpere på det kinesiske fastlandet.

«Etterspørselen fra fastlandet er fortsatt høy. Kapitalkontrollen er ikke så streng som mange investorer tror. Vi forventer at denne transaksjonen vil bli en referansepris for fremtidige transaksjoner», skriver analysesjef Raymond Cheng hos CIMB Securities i en analyse.

Tidligere denne uken ble en fireroms bolig på «The Peak», med utsikt over Victoria Harbor, solgt for 1,16 milliarder Hong Kong dollar (1,21 milliarder kroner). Dette gir en kvadratmeterpris på nesten 1,5 millioner kroner.

Det antas at kjøperen er en kinesisk forretningsmann fra fastlandet.(Vilkår)

Bekymret for at familen var alene med mediesirkus mens han satt på glattcelle
Jo Lunder tidligere sjef for Vimpelcom satt i to døgn på glattcelle for to år siden da han ble siktet av Økokrim. Onsdag ble saken henlagt.
02:49 Min
Publisert: