Wong er også generalsekretær i pro-demokrati-organisasjonen Demosisto. Studentlederen ble pågrepet fredag.

– Vår generalsekretær Joshua Wong ble nettopp pågrepet mens han var på vei til undergrunnsstasjonen MTR. Han ble tvunget inn i en bil midt på lyse dagen. Våre advokater følger saken, skriver Demosisto på Twitter.

Det har vært en rekke protester i Hongkong siden juni.
Det har vært en rekke protester i Hongkong siden juni. (Foto: AP / NTB scanpix)

Senere ble det kjent at også Agnes Chow, som også er i Demosisto, er pågrepet. I tillegg er Andy Chan, leder av separatistpartiet Hong Kong National Party, pågrepet.

Politiet i Hongkong sier at Chan er pågrepet for opptøyer og angrep på politibetjenter, men de har ikke sagt noe om hva de to andre er pågrepet for. Siden demonstrasjonene startet i juni, har over 700 blitt pågrepet.

Fredagens pågripelser finner sted i forkant av store demonstrasjoner som er varslet i helgen.

Omstridt lovforslag

Hongkong har vært preget av massive protester siden juni, og millioner av innbyggere har demonstrert mot den Beijing-vennlige regjeringen.

Demonstrasjonene rettet seg først mot et omstridt lovforslag som åpnet for at Hongkong kunne utlevere personer til rettsforfølgelse i Kina. Lovforslaget ble lagt på is av Hongkongs leder Carrie Lam, men det var ikke nok til å stanse protestene.

Wong har spilt en sentral rolle både på sosiale medier og på bakken for å mobilisere motstand mot både det omstridte lovforslaget og mot Carrie Lam, som av demonstrantene anses å være Kinas forlengede arm i Hongkong. I august hadde Wong et møte med sjefen for den politiske avdelingen ved USAs generalkonsulat, Julie Eadeh.

Siden 2014

Wong sto i spissen for massedemonstrasjonene høsten 2014, da flere sentrumsgater i Hongkong ble okkupert i to-tre måneder. Den såkalte paraplybevegelsen protesterte mot endringer av valgsystemet som ville gi det kinesiske kommunistpartiet økt innflytelse over hvem som skulle styre byen.

I fjor ble Wong dømt til tre måneders fengsel. Dommen ble senere redusert til to måneders fengsel fordi han bare var tenåring da han ble pågrepet i 2014. Wong anket, men tapte ankesaken. Dermed måtte han i mai inn til soning i Lai Chi Kok-fengselet. Da han ble løslatt i juni, sluttet han seg til demonstrantene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.