Over 300.000 mennesker demonstrerte i Hongkongs gater i helgen. Dette skjedde etter at protestlederen Jimmy Sham ble angrepet med hammer av ukjente menn i forrige uke. Triader med forbindelser til det kinesiske fastlandet skal ha blitt mobilisert og sprer frykt i finansbyen.

Dette karakteriseres som «hvit terror». Triader, som er kriminelle mafiagrupper, skal ha inngått allianser med pro-kinesiske støttespillere i Hongkong.

– Det er tydelig at noen, eller krefter i kulissene, forsøker å true protestarrangører og demokratiaktivister. Vi kan ikke identifisere hvem som står bak. Målet er å true de som ønsker rettferdighet, sa Eric Lai hos Civil Human Rights Front til Hong Kong Free Press etter angrepet mot Sham, som leder organisasjonen.

– Må fortsette kampen

Det er 20 uker siden de første protestene startet i den asiatiske finansbyen. Dette var fredelige protester for å få den politiske ledelsen i byen å skrote en omstridt utleveringsavtale med Kina. Hongkongs leder Carrie Lam gått med på kravet.

I løpet av høsten har protestene utviklet seg. Demonstrantene forlanger økt selvstyre, demokratisk frihet, Lams avgang, løslatelse av fengslede aktivister og en uavhengig granskning av påstått maktmisbruk fra politiet.

– Carrie Lam nekter å lytte. Vi må fortsette denne kampen, sier en 25 år gammel bankansatt, som deltok i helgens demonstrasjoner, til South China Morning Post.

Hongkong har hatt delvis selvstyre i over 22 år fra Kina, med eget rettsvesen og lovgivende forsamling. Dette skal fortsette frem til 2047 etter prinsippet «ett land – to systemer». Demonstrantene – i hovedsak unge som ble født etter 1990 – ønsker mye mer, og frykter Kina.

– Situasjonen for fremtidige generasjoner forverres veldig raskt. Vi er virkelig bekymret. Hvis vi ikke kjemper i dag vil det ikke bli en fremtidig generasjon, sier 27-åringen April til Washington Post.

Mann går forbi vandalisert butikk i Hongkong søndag.
Mann går forbi vandalisert butikk i Hongkong søndag. (Foto: REUTERS/Umit Bektas/NTB Scanpix)

– Fornærmelse mot Islam

Politiet svarte med å gummikuler, tåregass og vannkanoner med blå farveampuller midt i sentrumsgatene i Hongkong på søndag. Blåfarven benyttes for å identifisere demonstranter, men det inneholder også kjemikalier som svir på huden.

Inngangspartiet til en moske ble farvet blått.

– Jeg tror politiet rettet vannkanonene bevisst mot oss. Det var ingen demonstrasjoner rundt her tidligere. Dette er en fornærmelse mot Islam, sa den fremtredende forretningsmannen Phillip Khan til journalister søndag kveld.

Muslim Council of Hong Kong har forsøkt å roe gemyttene og sier at moskeen ikke var et bevisst mål.

«La oss søke ro fremfor hevn, visdom foran følelser og enhet foran splittelse», skrev den religiøse organisasjonen i en uttalelse.

Denne ble senere endret til at de takket frivillige for hjelp til å vaske moskeen, ifølge South China Morning Post.

Store materielle ødeleggelser

Kinesiskeide bygninger og selskaper i Hongkong er det siste målet for demonstrantene. En rekke bygninger langs Nathan Road ble satt i brann, blant annet et utsalg tilhørende det kinesiske teknologiselskapet Xiaomi. Mange minibanker tilhørende Bank of China ble knust.

Demonstrantene la igjen plakater og skriftlige beskjeder ved de ødelagte bygningene.

«Selskapene finansierer det kinesiske kommunistpartiet og støtter brudd på menneskerettigheter», sto det skrevet.

Det har vært betydelige materielle ødeleggelser i byen i høst. Ifølge kredittvurderingsselskapet Moody’s er MTR Corp., som driver undergrunnsbanen, sannsynligvis ikke forsikret for alle ødeleggelsene og dette sannsynligvis vil svekke kredittprofilen.

Detaljhandelskjeden BestMart 360 har fått ødelagt over 70 utsalg.

«Vi diskuterer dette med forsikringsselskapet. Hvis de nekter å utbetale forsikring må vi ta tapene selv», sa selskapet i en kommentar i forrige uke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.