Da morgentrafikken normalt skulle vært på sitt travleste, forsøkte demokratiforkjemperne å kaste Hongkong ut i generalstreik mandag. Det resulterte i kaos da aktivistene tok seg ned på sentrale t-banestasjoner i rushtiden, og holdt dørene på t-banene åpne slik at togene ikke fikk gått fra stasjonene. Det medførte lange køer og i neste omgang sporadiske sammenstøt mellom sinte pendlere og demonstranter.

– Farlig situasjon

Administrasjonen til Hongkongs leder Carrie Lam kunngjorde kort tid etter at hun ville holde en pressekonferanse senere samme morgen. Lam har holdt en lav offentlig profil siden protestene tok av.

Hun sier nå protestene har presset byen til kanten av en svært farlig situasjon.

– Regjeringen vil være resolutt i å opprettholde lov og orden i Hongkong og gjenopprette tilliten, sier Lam, som oppfordrer demonstrantene til å si nei til kaos og vold.

Lam fordømmer protestene og sier massedemonstrasjonene forårsaker stor uro for de fleste innbyggerne i Hongkong.

Fly på bakken

Demonstrasjonene er på vei inn i sin niende uke.

Mandag morgen ble mer enn 100 flyvninger kansellert på byens flyplass – en av verdens travleste – etter at luftfartsmyndighetene advarte passasjerer om potensielle forstyrrelser. Det var ventet at tallet ville stige. Mens noen pendlere ble irriterte over forsinkelser og kaos mandag, uttalte andre at de støtter aksjonen etter mer enn to måneder med protester for å sikre demokrati og frihet i Hongkong.

Lam går ikke av

Demonstrasjonene i Hongkong startet med protester mot en utleveringslov, men Lam påpeker at de siste ukenes demonstrasjoner har inntatt en annen karakter. Etter at hennes administrasjon skrinla utleveringsloven, mener hun demonstrantene opererer med «ytre motiver» rettet mot Hongkongs velstand og sikkerhet.

Hun sier hun tar fullt ansvar for problemene som har oppstått under hennes ledelse, men at hun er fast bestemt på å bli sittende til situasjonen løst, og derfor ikke har til hensikt å fratre sin stilling.

Kinas representasjonskontor har sagt at oppførselen fra demonstrantene ikke vil bli tolerert. Søndag meldte et statskontrollert nyhetsbyrå at Kina ikke kommer til å la situasjonen i Hongkong fortsette.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.