For 14. helg på rad var det demonstrasjoner i Hongkong. Det ble satt opp barrikader for å hindre politiet å komme frem, overvåkningskameraer ble ødelagt og vinduer ble knust. En liten gruppe demonstranter satte fyr på inngangen til en undergrunnsstasjon.

– Hongkong er en uløselig del av Kina – og det er et faktum ingen bør utfordre, ikke demonstrantene og ikke de utenlandske aktørene som spiller sitt skitne spill, skriver den statseide kinesiske avisen China Daily på lederplass mandag.

– Fylt med hvit terror

Helgens demonstrasjoner skjedde til tross for at den politiske ledelsen i forrige uke trakk tilbake et omstridt lovforslag som ville ha åpnet for utlevering av innbyggere til Kina.

Demonstrantene har satt frem flere krav, blant annet granskning av politivold, løslatelse av pågrepne studenter og større demokratisk frihet.

Carrie Lam, som er byens øverste politiske leder, lovte i forrige uke å innlede en dialog. Dette har aktivisten Joshua Wong avvist som «for lite – for sent». Wong ble arrestert søndag kveld på flyplassen da han var i ferd med å reise til Tyskland og USA.

Mandag ble han løslatt. Domstolen besluttet at pågripelsen var en prosedyrefeil. Kausjonsbetingelsene som ble stilt i forrige måned, etter han sist ble arrestert, gir Wong anledning til å dra utenlands så lenge det dreier seg om reiser planlagt før han ble fengslet.

«Jeg er spent når jeg reiser og innser at det blir vanskeligere med den politiske siktelsen mot meg. Byen er fylt av hvit terror, forfølgelser og urimelige utreiseforbud. Utfordringene hoper seg opp. Hongkongs frihetskjempere ønsker internasjonal støtte», skriver Wong i en melding på sosiale medier.

Begrepet «hvit terror» brukes for å beskrive Kinas forsøk på å slå ned på protestbevegelsen. Uttrykket er brukt en rekke ganger i historien, blant annet i kampen mot politiske dissidenter på Taiwan i 1949.

Halvert hotellbelegg

Hongkongs finansminister har tidligere sammenlignet protestene i sommer med en lang, sammenhengende tropisk syklon. Han frykter byen vil havne i en teknisk resesjon.

– August er sommer og ferietid. Antall turister til byen falt med 40 prosent mot i fjor. I juli var nedgangen på fem prosent. Enkelte hoteller har halvert belegg sammenlignet med hva som er vanlig, og romprisene har falt med 40 til 70 prosent, skriver finansminister Paul Chan i et blogginnlegg.

– Situasjonen må stabiliseres, volden må stanse og det må bli en slutt på at trafikken forstyrres. Vi trenger et pusterom slik at vi kommer oss ut av denne situasjonen, skriver Hongkongs finansminister.

Da Fitch nedgraderte kredittratingen på Hongkong sist fredag, trakk selskapet frem risikoen finansbyen står overfor. Dette er den første nedgraderingen siden 1995.

«De pågående hendelsene har påført en langvarig skade på den internasjonale oppfatningen av kvaliteten og effektiviteten til Hongkongs styresett. Det har stilt spørsmål ved stabiliteten og dynamikken i forretningsmiljøet», ifølge Fitch.

Statusen stuper

Internasjonale finansinstitusjoner og storselskaper har i over 150 brukt Hongkong som en innfallsport til Asia – og spesielt til Kina. Ved siste årsskifte bodde det 650.000 utenlandske statsborgere i finansbyen.

Politikerne i byen er bekymret.

– Hongkongs status som «Asias verdensby» var basert på verdier som forsvinner ettersom Kina utøver mer og mer innflytelse i Hongkong, spesielt de siste årene, sier nestleder i Hongkongs Democratic Party, Lo Kin-hei til Bloomberg.

Han frykter svært alvorlige konsekvenser.

– Skjer det, vil statusen Hongkong nyter godt av, forsvinne for alltid, sier Lo.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.