Søndags lokalvalg i Hongkong, hvor det ble valgt 452 representanter til 18 distriktsråd, sender en klar melding til myndighetene. Det er ikke bare demonstrantene som har vært ute i gatene som ønsker mer demokrati, selvstyre og løsrivelse fra Kina – men et flertall av velgerne.

Det ligger an til at de pro-demokratiske kandidatene vil få kontroll i alle distriktene etter en rekordhøy oppslutning ved lokalvalgene.

– Nesten tre millioner mennesker stemte. Opposisjonen vinner 388 plasser mot regjeringens 57. Uansett hvordan du ser på dette er det historisk. Når byen vår faller å være delvis selvstyrt til delvis autoritær svarer vi med å vise hva som er demokrati i praksis, sier demokratiaktivisten Joshua Wong i en kommentar på blant annet Twitter.

Joshua Wong ledet de opprinnelige «paraplydemonstrasjonene» for fem år siden som tenåring. Han ble senere dømt og sonet en fengselsdom. Etter løslatelsen i juli har han spilt en nøkkelrolle i de fredelige demonstrasjonene som fant sted i sommer og høst.

– Fortsatt del av Kina

Kinas utenriksminister oppfattet budskapet fra velgerne under et besøk til Japan på mandag, da valgopptellingen fortsatt pågikk.

– La oss vente til sluttresultater er klart, OK? Uansett hva som skjer vil Hongkong være en del av Kina som en spesiell administrativ region, sa Wang Yi.

Han advarte samtidig befolkningen i Hongkong mot å fortsette demonstrasjonene og protestene som i perioder har paralysert byen.

– Ethvert forsøk på å ødelegge Hongkong, være seg velstand eller stabiliteten, vil aldri lykkes, sa Wang på en pressekonferanse etter møte med statsminister Shinzo Abe.

Statseide kinesiske medier har knapt nevnt valgresultatet i Hongkong. TV-kanalen CCTV påsto i en sending at pro-kinesiske kandidater hadde blitt utsatt for trakassering.

Den amerikanske kongressen Representantenes hus vedtok i forrige uke et lovforslag om menneskerettigheter og demokrati i Hongkong.

President Donald Trump har fått oversendt forslaget til signering, men foreløpig ikke tatt frem sprittusjen.

– USA har ved å bruke sine egne lover, blandet seg inn i Kinas indre anliggende og forsøker å undergrave «ett land – to systemer», velstanden og stabiliteten i Hongkong. De har også krenket FN-pakten og grunnleggende normer for internasjonale forbindelser, sa Wang i Japan.

Underliggende problemer

Etter en uke med voldelige opptøyer og sammenstøt i Hongkong blir valgresultatet sett på som et skritt i riktig retning for hva som er en av verdens viktigste finansbyer. Hangseng-indeksen ved børsen endte mandag 1,5 prosent høyere. Byen er inne i en resesjon.

– Det er veldig tydelig at folk ikke er fornøyd med styresettet. Det er årsaken til at de støtter den pro-demokratiske leiren. De underliggende problemene er fortsatt der ettersom Kina er like påståelige som tidligere, sier førsteamanuensis Alfred Wu til Lee Kuan Yew School of Public Policy til CNBC Asia.

Demonstrantene har forlangt at byens leder Carrie Lam trekker seg. Det har hun ikke gjort. Hun møtte Kinas president Xi Jinping nylig, noe som blir sett på som et signal om at hun fortsatt har det kinesiske kommunistpartiets fulle støtte.

– Regjeringen vil lytte ydmykt til innbyggernes meninger og vurdere dem nøye, sa hun i en mandag.

Hun fortsatte med å si at avstemningen «ser ut til å gjenspeile folkets misnøye med dagens situasjon og de dyptliggende problemene i samfunnet».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.