– De forrige demonstrasjonene var imponerende. Men jeg gikk jo glipp av dem, ettersom jeg satt i fengsel, sier Joshua Wong (22) på telefon fra Hongkong.

Tidligere denne uken fikk Wong igjen bevege seg fritt, etter å ha sonet for sin involvering i den såkalte paraplyrevolusjonen i Hongkong i 2014. Den daværende 17-åringen ble en lederfigur i bevegelsen som den amerikanske senatoren Marco Rubio senere nominerte til Nobels fredspris.

Denne gangen mener aktivisten Wong at demonstrasjonene er «lederløse», men han kommer uansett til å slutte seg til protestene som har samlet om lag to millioner mennesker i finansmetropolens gater.

Demonstrantene har klart å få til et brudd – men ikke en skrinlegging – av arbeidet med et lovforslag som åpner for å utvise ettersøkte personer til det kinesiske fastlandet. Bevegelsen frykter blant annet at dette vil inkludere utlevering av Beijings politiske motstandere.

Fredag samlet tusenvis av demonstranter seg rundt parlamentsbygningen for å vise sin misnøye mot at deres krav om å oppheve forslaget ikke er blitt hørt.

– Kina må lære

Demonstrasjonene som har pågått i over tre uker har ført til en beklagelse fra Hongkong-leder Carrie Lam, men hun har ikke fulgt demonstrantenes krav om å gå av.

Hongkong-børsen har stupt i etterkant av de største demonstrasjonene, men denne uken beveget de seg oppover, blant annet på grunn av positive signaler fra den pågående handelskrigen.

Tara Joseph, leder av det amerikanske handelskammeret i Hongkong, har vært blant dem som har krevd at Lam legger det omstridte lovforslaget permanent dødt for å gjenopprette tilliten i finansmarkedene.

Ro og orden er ikke noe Joshua Wong kan garantere.

– Vi føler at næringslivet er på vår side. Dessuten er ikke Hongkong bare en finansby, det er også blitt en protestby, sier han.

Wong sier det nå mobiliseres til nye stordemonstrasjoner, blant annet 1. juli. Da holdes den årlige markeringen av at Hongkong ble overført tilbake til Kina etter 155 år som et britisk-administrert territorium.

Han vil ikke gi seg før lovforslaget er forkastet, et lovforslag han også innser kan gå ut over ham selv.

– Det er på tide at Beijing og president Xi stanser forfølgelsen, implementeringen av ondartede lover, og heller lærer å forholde seg til internasjonale spilleregler, sier han.

Tror Beijing er stresset

Professor Willy Lam ved Chinese University of Hongkong mener årets demonstrasjoner sender et kraftig signal.

– Byens politiske dna er blitt radikalisert i Beijings disfavør, og myndighetene er spesielt urolige for hvordan omliggende land som Taiwan kan bli påvirket. Etter en «lavsesong» for demokratibølgen siden 2014, er budskapet tydelig: Dersom Beijing vil trumfe igjennom flere upopulære lover, vil det ikke være vanskelig for demonstrantene å mobilisere millioner av mennesker til å ta til gatene, sier Lam.

DN møtte Joshua Wong, den gang 17 år, i Hongkongs gater i 2014.
DN møtte Joshua Wong, den gang 17 år, i Hongkongs gater i 2014. (Foto: Fartein Rudjord)

Professoren tror byens status som finanssentrum kan få et skudd for baugen dersom lovforslaget blir vedtatt, og at det kan bli aktuelt for flere aktører å flytte virksomhetene sine til steder som Singapore.

Inntil videre spår han at demonstrantene vil rette øynene mot neste oppgave.

– Demokratibevegelsen håper å bruke dette momentumet til å skaffe flere seter i valget til parlamentet i 2020. Nå kontrollerer de kun om lag 20 av 70 seter, sier han.

En ferdigsonet Joshua Wong er fortsatt med i kampen.

– Hva vil du si til dem som mener dere overdriver?

– 25 prosent av en by på syv millioner innbyggere overdriver ikke, svarer 22-åringen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.