Det er en omstendelig prosess når verdens største demokrati holder valg. Selve valget starter den 11. april og vil vare i nesten seks uker før resultatet blir kjent den 23. mai.

Over 900 millioner velgere kan stemme under årets valg. Det er 45 millioner førstegangsvelgere. Valgdeltagelse var på 67 prosent i 2014 og ventes å bli like høy i år. Det vil være over en million stemmelokaler.

Over 8250 kandidater er registrert og forsøker å bli valgt inn til en av de 545 plassene i underhuset i nasjonalforsamlingen. Disse representerer nesten 500 ulike politiske partier. Kun seks av disse er nasjonale partier.

20-dobling på sosiale medier

Dette er det dyreste valget i verden. Det ventes å bli brukt 500 milliarder indiske rupi (62 milliarder kroner) under valgkampen, ifølge den indiske tenketanken Centre for Media Studies. Dette er mer enn hva som ble brukt under det amerikanske valget i 2016, ifølge Opensecrets.org.

Partiene vil bruke rundt 50 kroner på hver velger – 50 prosent mer enn under det forrige valget.

– Det meste av økningen kommer fra sosiale medier, reiseutgifter og valgreklame, sier styreformann N. Bhaskara Rao i den indiske tenketanken til Bloomberg.

Det ventes å bli brukt 20 ganger mer på sosiale medier i år enn under valget for fem år siden.

– Indiske politikere føler de må gjøre nye, og mer gærne ting. Det er en gruppe panikkandidater som kaster penger til velgerne, men også til underleverandører som selger alt mulig til valgkampanjene, sier India-ekspert Simon Chauchard ved Columbia University til nyhetsbyrået.

Førsteamanuensis Jennifer Bussell ved The University of California spør «hva er prisen for demokrati» i en rapport. Ifølge en undersøkelse svarer 90 prosent av toppolitikere at de føler det er press om å gi gaver under valget.

Høy arbeidsledighet og høy vekst

I realiteten står kampen mellom to koalisjoner – ledet av regjeringspartiet Bharatiya Janata Party (BJP) eller Kongresspartiet. Politikerdynastiet Nehru-Gandhi har kontrollert Kongresspartiet siden etableringen.

Rahul Gandhi, som er sønn og barnebarn av to statsministere, er sjette generasjon politiker i familien og partileder av Kongresspartiet.

Statsminister Narendra Modi kom til makten i 2014 med løfter om «gode tider og utvikling for alle». Den økonomiske veksten har ligget på over seks prosent i perioden.

Det er økt arbeidsledighet blant unge. Den indiske arbeidsledigheten var på 7,1 prosent i januar – opp fra fem prosent for to år siden, ifølge Centre for Monitoring Indian Economy.

Den offisielle ledigheten på 6,1 prosent i 2017 var den verste ledigheten på 45 år, noe statsminister Modi beskyldes for å ha forsøkt på skjule, ifølge Business Standard. Delaktigheten i arbeidslivet er på rundt 43 prosent.

– Fattige mennesker har ikke råd til å være arbeidsledige lenge. Etter en stund vil de vanligvis ta den jobben de kan få. Derfor er seks prosent ledighet svært alvorlig. Modi ble valgt med løfte om å skape arbeidsplasser. Situasjonen er blitt verre, sier økonomiprofessor Himanshu ved Jawaharlal Nehru University til New York Times.

Middelklassen og Indias unge er kritiske til økt forurensning og miljøødeleggelser. 22 av verdens 30 mest forurensede byer var i India i 2018, ifølge «2018 World Air Quality Report» fra Greenpeace og AirVisual.

Gurugram, like ved den indiske hovedstaden, er verdens mest forurensede by. Den kinesiske hovedstaden havnet på en 122. plass i 2018.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Derfor fremstår det britiske parlamentet som et komplett galehus
Beina på bordet. Buing, skriking og hoing. Og noen røde streker på gulvet. DNs kommentator forklarer hvordan det ble sånn.
03:42
Publisert: