Handelskrig mellom USA og Kina eskalerer, britene snubler i løpet mot «brexit», Russland blir iført sanksjoner i etterkant av nervegassutslipp og Saudi-Arabia selger seg ut av Canada etter en konflikt om fengslede menneskerettighetsforkjempere. I tillegg gjeninnførte USA sanksjoner mot Iran denne uken.
Flere analytikere er enige om at politiske konflikter preger markedene. En av dem er analytiker Magne Østnor i DNB Markets.
– Økt usikkerhet kan få bedriftene til å sette investeringsplanene på hold til støvet har lagt seg, skriver han i meglerhusets morgenrapport torsdag.
Analytikeren mener de politiske konfliktene ligger som et teppe av usikkerhet over markedene.
– Vi analytikere er vant til at politikk noen ganger sitter i førersetet for hva som påvirker markedene, men nå har det nesten tatt helt overhånd. Det man leter etter er i hvilken grad dette har og vil påvirke den økonomiske aktiviteten. Svarene har vi ikke før om lang tid, sier Østnor.
Han trekker frem at det amerikanske aksjemarkedet ikke har gjort det like bra sammenlignet med aksjemarkedene andre steder samt generelt svake fremtidsforventninger i markedene. Østnor mener dette er tegn på at markedene tar inn over seg den politiske usikkerheten.
Reduserer investeringsplaner
Handelskrigen får ikke bare utspill som krass ordveksling mellom den amerikanske presidenten og kinesiske myndigheter.
I et nylig publisert notat fra Atlanta Fed, en del av den amerikanske sentralbanken, ble bedrifter spurt om «tollene så langt og frykten for gjengjeldelse hadde bidratt til å redusere investeringsplanene i selskapene». 20 prosent av selskapene svarte «ja».
Når bedriftene ble spurt om eskalering av handelskonflikten har endret investeringsplanene, svarte 14 prosent at de har forskuttert investeringene og 22 prosent at de har utsatt investeringene.
– Tallene viser at det er noen som tjener på konflikten mens andre taper, sier Østnor til spørreundersøkelsen som ble utført i juli. Siden den gang har konflikten eskalert ytterligere.
– USA har innført nye tollsatser, Kina har svart med det samme, og retorikken har i tillegg hardnet til. Det virker som det går i retning av at sannsynligheten øker for at man legger toll på det som er av handel mellom de to landene, sier Østnor.
Valutasvekkelser flere steder
Samtidig er britene fortsatt uenige om hvilke bånd man vil ha til EU etter utmeldingen 29. mars 2019.
– Onsdag nådde pundet sitt svakeste nivå mot dollar og euro på elleve måneder, skriver Østnor i morgenrapporten.
Etter at Kina på onsdag svarte med samme mynt på amerikanernes ytterligere straffetoll på 16 milliarder dollar, endte Shanghai-børsen opp 1,83 prosent.
Mandag kuttet Saudi-Arabia alle diplomatiske forbindelser med Canada. Bakgrunnen er at Canada har krevet at landet løslater fengslede menneskerettighetsaktivister, noe Saudi-Arabia kaller innblanding i andre lands indre anliggender.
Russland er også i hardt vær. I etterkant av nervegassangrepet i Storbritannia varslet USA onsdag sanksjoner. Det russiske aksjemarkedet falt én prosent, mens rubelen svekket seg litt over tre prosent mot dollaren samme dag.
Lite som overrasker markedene
Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets deler synet til Østnor.
– Det er absolutt mange ting på den politiske agendaen som får mye oppmerksomhet og preger markedet, sier Bernhardsen og trekker frem handelskrigen mellom USA og Kina, «brexit» samt de nye Iran-sanksjonene som de største akkurat nå.
Han mener det som nå skjer på den rent økonomiske fronten ikke overrasker markedet.
– Den europeiske sentralbanken holder renten stabil til godt ut i neste år. Over Atlanterhavet har den amerikanske sentralbanken tydelig signalisert kursen fremover, i hvert fall på kort sikt. I tillegg er ikke nøkkeltallene veldig overraskende. Alt dette er med på å vie den politiske uroen mye oppmerksomhet, sier Bernhardsen.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.