På møtet vil May få en oppdatering om situasjonen fra sine ministre og andre tjenestemenn. I tillegg skal sikkerheten for skipsfart i Golfregionen drøftes.

Møtet blir en av de siste viktige aktivitetene for May som statsminister før hun går av onsdag og overlater regjeringen til den som tirsdag blir valgt til ny leder for De konservative.

Vurderer sanksjoner

Storbritannia vurderer sanksjoner mot Iran etter at de fredag tok oljetankeren Stena Impero i arrest. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier hun er bekymret.

– Det viktigste er imidlertid å raskt finne en løsning, sier den britiske viseforsvarsministeren Tobias Ellwood ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Jeg tror at alle er bekymret over muligheten for konflikt. Vi er nødt til å trappe ned situasjonen, sier Ellwood. Det opplyses ikke hvilke mulige sanksjoner som vurderes.

Det svenskeide, britiskregistrerte tankskipet Stena Impero og en Liberia-registrert supertanker ble fredag oppbrakt av iranske myndigheter i Hormuzstredet. Supertankeren ble sluppet og kunne seile videre etter kort tid, mens Stena Impero ble eskortert til havn i Bandar Abbas.

Radiokontakt

Et lydopptak som ble offentliggjort søndag, gjengir hvordan en britisk marineoffiser insisterer på at Stena Impero må få seile uhindret. Man kan også høre hvordan Irans Revolusjonsgarde krever at tankskipet endrer kurs.

– Hvis dere adlyder, er dere trygge, sier en iransk offiser, som også sier at skipet er etterlyst av sikkerhetsmessige årsaker.

En offiser på den britiske fregatten HMS Montrose forsøkte å gripe inn, men var en time unna og kunne dermed ikke gjøre annet enn å sende radiomeldinger til Stena-skipet og til iranerne.

– Vennligst bekreft at du ikke har til hensikt å bryte folkeretten gjennom et ulovlig forsøk på bording av MV Stena, sier offiseren til sistnevnte.

– Alvorlig situasjon

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier til TV 2 at hun er alvorlig bekymret for sikkerheten til skip utenfor Irans kyst.

– Vi ser en opptrapping ved at Iran har tatt sivile skip i arrest, og det er uakseptabelt. Situasjonen er alvorlig.

Den bekymringen deler NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, som sier situasjonen i Hormuzstredet er urovekkende.

– Det er viktig å bidra til å unngå ytterligere opptrapping og få til nedbygging av spenningene. USA har gjort det klart at de er beredt til å samtale med Iran, det er bra, sier NATO-sjefen til NTB. Alliansen har ingen operasjoner i området, men Stoltenberg forteller at saken ble drøftet på NATOs forsvarsministermøte i juni.

Også Tysklands utenriksminister, Heiko Maas, uttrykker bekymring. Han advarer Iran om at skipene som har blitt tatt i arrest, bidrar til en eskalering som kan ende med krig.

Besetningen i god behold

Irans ambassadør til Storbritannia, Hamid Baeidinejad, oppfordrer på Twitter britene til å dempe den anspente situasjonen.

– Iran er imidlertid klare for forskjellige scenarioer, skriver han.

Tidligere søndag ble det opplyst fra iranske myndigheter at de 23 besetningsmedlemmene om bord på det svenskeide tankskipet er i god behold.

Samtidig sier Allahmorad Afifipour, som leder flere iranske havnebyer, at undersøkelsene som gjennomføres, avhenger av besetningens samarbeid.

Representanter for det iranske Vokterrådet har uttalt at arresten var et svar på Storbritannias rolle i oppbringingen av en iransk supertanker ved Gibraltar for to uker siden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.