Kina og Canada har hatt et godt og tett forhold – inntil Canada arresterte Huaweis finansdirektør under en mellomlanding i Vancouver 1. desember. Hun er også datteren til grunnleggeren av teknologiselskapet – en mann med svært gode kontakter.

Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou sitter i husarrest i Canada.
Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou sitter i husarrest i Canada. (Foto: Darryl Dyck/The Canadian Press/AP/NTB Scanpix)

Pågripelsen var basert på en amerikansk arrestordre. Meng Wanzhou er etterlyst i USA for bankbedrageri og brudd på landets sanksjoner mot Iran. Hun ble løslatt mot kausjon, men er i husarrest og under elektronisk overvåkning.

Kina har forlangt henne løslatt.

Dømt til døden

Kina har arrestert flere kanadiske statsborgere siden desember. Nå har de hentet frem en gammel sak. Kanadieren Robert Lloyd Schellenberg ble pågrepet i 2014 for narkotikasmugling fra Kina til Australia. I november i fjor ble han dømt til 15 års fengsel.

Ingen planla å anke saken. På mandag ble det plutselig en ny rettssak og samme dag ble han dømt til døden. Han avviste påstandene om at han var skyldig under rettssaken. Dette ble «helt avvist», ifølge dommen som ble avsagt i løpet av noen minutter.

– Det er svært bekymringsfullt for oss. Det burde være bekymringsfullt for alle våre internasjonale venner og allierte at Kina vilkårlig velger å bruke dødsstraff i saker, i dette tilfellet mot en kanadier, sa Canadas statsminister Justin Trudeau på en pressekonferanse.

Statsminister Justin Trudeau reagerer med bekymring på at Kina bruker dødsstraff mot en kanadisk statsborger som først fikk 15 års fengsel.
Statsminister Justin Trudeau reagerer med bekymring på at Kina bruker dødsstraff mot en kanadisk statsborger som først fikk 15 års fengsel. (Foto: Adrian Wyld/The Canadian Press/AP/NTB Scanpix)

Det kanadiske utenriksdepartementet har endret reiseråd til Kina. De anbefaler kanadiere å utvise en «høy grad av forsiktighet» ved reiser til Kina. Endringene i reiserådene skyldes «risikoen for vilkårlig håndheving av lokale lover».

«Kanadisk dobbeltmoral»

Dødsdommen blir sett på som et forsøk på å få Meng løslatt og returnert til Kina. Den kanadiske statsministeren har sagt at dette vil være opp til domstolene og at regjeringen ikke kan blande seg direkte inn.

– Konklusjonen er at Kina ønsker å vise at dette er en politisk sak. Schellenbergs skjebne har ikke noe å gjøre med skyld eller uskyld, sier professor og Kina-ekspert ved George Washington University, Donald C. Clarke, til New York Times.

Han mener at kanadierens skjebne ligger hos president Xi Jinpings, som kan bestemme seg for å beånde ham.

Kinesiske medier avviser at det er noen sammenheng mellom arrestasjonen av Huawei-direktøren og kanadieren.

«Den vestlige vinkelen har vært veldig tydelig i de siste tvistene mellom Kina og Canada. Uansett hva Canada foretar seg, følger de loven. Uansett hva Kina gjør, følger de ikke loven. Den kanadiske eliten viser en dobbeltmoral. Det er på tide de våkner opp fra en verdikulturell narsissisme», skriver Global Times i en lederartikkel på tirsdag.

Den samme avisen, som er en del av statseide propagandaaviser, har tidligere advart om hva som kunne skje hvis Huawei-direktøren ikke ble løslatt.

«Kinas hevn vil bli langt verre enn å anholde en kanadier», sa avisens sjefredaktør, Hu Xijin, i et intervju for en måned siden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Det er kun to av ungdomspartiene som ikke vil legge ned oljenæringen så fort som mulig. Hva er det disse ungdomspolitikerne ikke har forstått?
01:44
Publisert: