Mandag ble den 36 år gamle kanadieren Robert Lloyd Schellenberg dømt til døden for narkotikasmugling i Kina.

Statsminister Justin Trudeau kalte dødsdommen «vilkårlig», og Canada skjerpet samtidig reiserådene for Kina. I de nye rådene advares kanadiere mot «risikoen for vilkårlig håndheving av lokale lover» i Kina. Kanadiere bes videre om å utvise en «høy grad av forsiktighet» i landet.

Tirsdag slo kinesiske myndigheter tilbake mot Trudeau.

– Vi oppfordrer den kanadiske siden til å respektere rettsvesenet og Kinas juridiske suverenitet, samt til å korrigere sine mistak og til å slutte å komme med slike uansvarlige uttalelser, sier en talskvinne for kinesisk UD, Hua Chunying.

Forholdet mellom Canada og Kina er svært anspent etter at Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou ble pågrepet under en mellomlanding i Vancouver 1. desember.

Meng, som også er styremedlem og datter av den kinesiske telegigantens grunnlegger Ren Zhengfei, ble senere løslatt mot kausjon, men er etterlyst av USA for brudd på Iran-sanksjoner og får ikke forlate Canada.

13 kanadiere er siden pågrepet i Kina, men åtte av dem er alt løslatt. Blant dem som fortsatt sitter fengslet, er den tidligere diplomaten Michael Kovrig, som er tilknyttet tankesmia International Crisis Group, og forretningsmannen Michael Spavor.

Kina nekter for at pågripelsene har en sammenheng med pågripelsen av Meng i Canada.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Kjetil Wiedswang om brexit: Sannsynlig at de utsetter utsettelsen
DNs Kjetil Wiedswang og tidligere Høyreleder Jan Petersen om kveldens avstemning i parlamentet.
04:48
Publisert: