Under valgkampen lovte Donald Trump å redusere det amerikanske handelsunderskuddet overfor Kina. I de 11 første månedene av fjoråret fikk USA et handelsunderskudd overfor Kina på 344,5 milliarder dollar. Dette er åtte prosent høyere enn i samme periode i 2016.

Kina er målet

Det er kommet en rekke signaler fra Trump og den amerikanske administrasjonen om at tålmodigheten er i ferd med å renne ut – spesielt når det gjelder Kina.

– Det er oppnådd konsensus om at Kina er det viktigste da Kinas oppførsel forårsaker store problemer for den amerikanske økonomien og det globale handelssystemet, sier en tjenestemann til Wall Street Journal.

Det har vært spede forsøk på å la amerikanske produkter få økt markedstilgang, blant annet av landbruksprodukter som storfekjøtt, kylling og frukt.

– Inntrykket i Washington er at han (Trump, red anm.) er fast bestemt på å bite noen. Kina er det mest sannsynlige målet, sier William Reinsch, som er tidligere president for National Foreign Trade Council til CNBC.

Vil bøtelegge Kina

Trump sa i et intervju med Reuters i forrige uke at USA vurderer å gi større bøter som et resultat av Kinas påståtte tyveri av opphavsrettigheter. Ifølge The Diplomat kan internettselskapet Alibaba bli ilagt en bot.

– Vi snakker om store ødeleggelser her. Vi snakker om beløp som du ikke engang har tenkt er mulig, sa Trump i intervjuet.

Dette vil sannsynligvis komme i løpet av kort tid; trolig før han skal holde den årlige State of the Union-talen den 30. januar.

– Jeg håper vi kan unngå en handelskrig. Hvis det skjer, så skjer det, sa han.

– Forferdelige handelsavtaler

Trump valgte den amerikanske milliardæren Wilbur Ross (80) til å lede handelsdepartementet for ett år siden. Ross hadde bred erfaring i internasjonal handel og også et godt kontaktnett i Kina, som Trump mente ville være viktig til forhandlinger.

– Wilbur er så berømt på Wall Street at han behøver kun ett navn. Du trenger ikke å si navnet hans. Du sier bare Wilbur og alle vet hvem du snakker om, sa Trump da han introduserte Ross i Det hvite hus.

Ross falt i unåde hos den amerikanske presidenten i fjor, ifølge nyhetsnettstedet Axios. Handelsrepresentant Robert Lighthizer leder reforhandlinger av avtaler med blant annet Canada, Mexico og Sør-Korea.

– Disse handelsavtalene – de er forferdelige. Din forståelse av handel er forferdelig. Disse avtalene er ikke bra. Ikke bra, sa Trump under et møte i fjor, ifølge Axios kilder.

80-åringen skal ha problemer med å holde seg våken i møter.

– Wilbur er i god form frem til rundt 11 på formiddagen, sier en tidligere ansatt i Trump-administrasjonen til Axios.

Det hvite hus avviser at Ross er skjøvet til side.

– Presidenten er begeistret for hva Ross vil gjøre med handel i fremtiden, sier en kilde i Trump-administrasjonen til CNBC.(Vilkår)

Ett år med fyr og raseri
Fyr og raseri, usmakelig spøking, antydninger om overvåking, internasjonalt opprør og ikke minst Amerika først. Donald Trump har sittet ett år ved makten.
03:17
Publisert: