Det er folkesport å tjene penger i Hong Kong – om det er på børsen, eiendomsinvesteringer eller gambling. Den 30. oktober 2007 endte Hang Seng-indeksen ved Hong Kong-børsen på en ny rekord – 31.958,41.

Dette ble etterfulgt av en global finanskrise, som også rammet Hong Kong hard, i tillegg til svakere økonomisk vekst i Kina.

Viktig temperaturmåler

I løpet av 15 måneder falt nøkkelindeksen med 63 prosent til under 13.000. Mange har vært i tvil om nøkkelindeksen, som blir sett på som en temperaturmåler på Hong Kongs økonomi, noen gang ville slå rekorden fra ti år tilbake.

Skrekkscenarioet har vært Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen, som endte 1980-tallet på nesten 39.000 før den falt til under 8000. I høst har Nikkei ligget på over 22.000 – nivåer som sist ble sett i 1991.

Eiendomsmogulen Lee Shau-kee er Hong Kongs nest rikeste mann med en formue på over 170 milliarder kroner. Lokale investorer har tjent gode penger på eiendomsselskapet Henderson Land, hvor han fortsatt er styreformann. Eiendomsselskapet har en børsverdi på over 250 milliarder kroner.

I biografien fra 2010 var han bekymret for at Hang Seng-indeksen aldri igjen ville komme over 30.000. Han kom med et veddemål, som han håpet han ville tape.

«Hvis Hang Seng passerer 30.000 igjen i min levetid vil jeg gi bort 1 milliard Hong Kong dollar (1,05 milliarder kroner) til veldedige formål. Passerer den 40.000 gir jeg bort to milliarder», skrev han da nøkkelindeksen lå på under det halve av toppnivået.

Denne uken passerte Hang Seng 30.000.

Hans pressetalskvinne bekrefter overfor South China Morning Post at Lee er i ferd med å velge ut hvilke veldedige organisasjoner og skoler som skal få nyte godt av pengene. Gaven vil bli utdelt innen utgangen av året.

Han har gitt rundt ti milliarder kroner til universiteter i Hong Kong og Kina tidligere. Da hans han svigerdatter fødte hans syvende barnebarn i 2015 ga han bort 12000 kroner hver i gave til 1500 ansatte og venner for å feire det siste familiemedlemmer.

Ny Kina-uro

Det har vært uro ved de kinesiske børsene de siste dagene. Nøkkelindeksen ved Shenzhen-indeksen, like ved Hong Kong, falt med nesten tre prosent på torsdag. På fredag formiddag er det en svak nedgang i Shanghai og Shenzhen i nøkkelindeksene.

Hong Kong-børsen reagerer også når det kinesiske markedet er urolig og Hang Seng-indeksen er tilbake på under 30.000 på fredag. Da det den kinesiske børsboblen sprakk for vel to år siden falt Hang Seng-indeksen med over 30 prosent.

Marginhandel, hvor aksjekjøp finansieres av meglerhus og finansinstitusjoner, har økt i løpet av de siste månedene i Kina og er på det høyeste nivået siden januar i fjor. Ved slutten av oktober passerte dette 1000 milliarder yuan (1230 milliarder kroner).

– Økt margingjeld gjør at tilsynsmyndigheter blir litt nervøse. Resultatveksten er den høyeste siden finanskrisen. Det er en inntjeningsboom. De vil ikke at dette ødelegges med marginhandel, sier investeringsrådgiver Ken Peng hos Citi Private Bank i Hong Kong til Bloomberg.(Vilkår)

Går det an å få boliglån på to minutter i DNB? Se hvordan det gikk da DNs journalist testet
02:03
Publisert: