Verdens økonomiske forum arrangerer en kinesisk sommerutgave av Davos-konferansen i storbyen Dalian denne uken. Statsminister Li Keqiang forsøker å berolige utenlandske selskaper og investorer om at de fortsatt er velkomne i Kina – til tross for handelskrigen med USA.

– Kina vil bli mer åpent, transparent og forutsigbart for utenlandske investeringer. Næringslivsmiljøet i Kina vil forbedres, lovte Li under åpningen av konferansen.

USA og Kina har innført straffetoller på hverandres import. Kinesisk eksport til USA er blitt hardere straffet. Det har vært frykt for at Kina vil ta i bruk andre typer sanksjoner mot store amerikanske selskaper som har en betydelig del av aktiviteten i Kina.

Skattelettelser på 2300 mrd.

Dette avviste Li, som ønsker å få økte utenlandske investeringer til landet. Den økonomiske veksten i år ventes å havne på i overkant av seks prosent. Dette er den laveste veksten siden begynnelsen av 1990-tallet.

Utenlandske selskaper vil få kunne eie kinesiske finansinstitusjoner helt fra 2020. Dette er tidligere enn planlagt. JP Morgan, UBS og Nomura er blant internasjonale finansinstitusjoner som har fått tillatelse til å eie meglerhus fullt ut.

Det vil også bli færre restriksjoner på utenlandske investeringer i telekommunikasjon- og samferdselssektoren. Dette kan blant annet åpne opp for at utenlandske lavprisflyselskaper kan etablere seg i Kina.

Dagens lovverk gjør det umulig for utenlandske telekommunikasjon- og internettselskaper å etablere seg i Kina uten en lokal partner med full kontroll.

– Vi vil behandle statseide selskaper, privateide lokale selskaper og utenlandske selskaper som kinesiske, så lenge de er registrert i Kina. Alle skal behandles på samme måte, sa Li.

Kina planlegger å redusere skattene med over 2300 milliarder kroner i år. Også utenlandske selskaper i Kina vil nyte godt av dette, ifølge Li.

– Dette viser at vi fortsetter med forpliktelsene vi har gitt om å åpne opp økonomien for alle, sa Li til applaus.

Store utfordringer

Han nevnte ikke den pågående handelskrigen med USA. Budskapet var rettet mot internasjonale selskaper og investorer som frykter de vil bli utsatt for hevnaksjoner fra Kina hvis handelskrigen fortsetter med nye straffetoller fra USA.

Enkelte selskaper har begynt å flytte produksjonen vekk fra Kina, til blant annet Vietnam, Bangladesh og India for å unngå straffetoller fra USA. Apple vurderer å produsere Iphoner for det amerikanske markedet i andre land hvis handelskrigen fører til nye straffetoller.

– Vi har sett enkeltselskaper flytte produksjonen til andre land, men de har også økt investeringer i andre deler av produksjonen her i Kina, sa Li.

Utspillene fra den kinesiske statsministeren er blitt positivt mottatt.

– Utfordringen er å gjennomføre denne visjonen til hele landet. Han leder et veldig stort land, sier Tim Stratford, som leder handelsforeningen America Chamber of Commerce i Kina til New York Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.