I forkant av at Kina la frem de økonomiske vekststatistikkene for siste kvartal var det forventet en vekst på 6,8 prosent. Analytikere som følger Kina vet at kommunistledelsen prioriterer stabilitet og ingen ventet større overraskelser. Det ble det heller ikke.

Den økonomiske veksten for andre kvartal ble på 6,9 prosent mot samme kvartal i fjor – det samme som i årets første kvartal.

– Dette er høyere enn konsensus og markedets forventninger, kommenterer sjeføkonomisk rådgiver Mohamed A. El-Erian hos Allianz.

– Veksten holdt seg bra

Regjeringen har lagt målet på «rundt» 6,5 prosent vekst frem til 2021. Frem til i fjor sommer mente mange Kina-økonomer at den reelle veksten var lavere enn de offisielle statistikkene. Det er færre kritiske røster nå.

– Både de offisielle økonomiske statistikkene og våre beregninger viser at veksten holdt seg bra i andre kvartal. Vi forventer imidlertid ikke at veksten vil vedvare, sier Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics i en kommentar.

Med en vekst på 6,9 prosent har den kinesiske økonomien vokst med nesten 800 milliarder dollar det siste året – tilsvarende størrelsen på den norske og thailandske økonomien for 2016, til sammen, ifølge IMFs bnp-statistikker.

Det kinesiske statistikkbyrået, som publiserer statistikkene, skriver i en kommentar til tallene at de forventer «en positiv utvikling for den kinesiske økonomien i andre halvår».

  • Detaljhandelen økte med 11 prosent i kvartalet. Dette var 0,3 prosentpoeng høyere enn i første kvartal og slo konsensus med 0,4 prosentpoeng.
  • Industriproduksjonen økte med 7,6 prosent – 1,1 prosent høyere enn i første kvartal.
  • Investeringer i urbane strøk steg med 8,6 prosent. Dette er det samme som i årets første kvartal.
  • Den disponible inntekten i urbane områder økte med 6,5 prosent i 1. halvår og 7,4 prosent i distriktene.
  • Arbeidsledigheten er på under fem prosent.

De siste kvartalene har det vært bred enighet om at den kinesiske økonomien viser en solid vekst. Capital Economics er fortsatt tvilende til de offisielle statistikkene som kommer et par uker etter at kvartalet er over – uten at det skjer revideringer senere.

Vil zombie-selskaper til livs

Kommunistledelsen ønsker stabilitet de neste månedene. I slutten av juli samles de til den årlige sommerkonferansen utenfor Beijing og i oktober avholdes de viktigste møtene i kommunistpartiet siden 2012. Her vil personer som skal lede Kina frem til etter 2030 bli utpekt.

President Xi Jinping ledet i helgen «National Financial Work Conference», som avholdes en gang hvert femte år. Denne vil legge føringer for den økonomiske politikken frem til 2022.

– Det er svært viktig at de statseide selskapene reduserer gjelden, sa Xi.

Gjeldsveksten har avtatt de siste to årene etter nesten en børskollaps og bobletilstander i eiendomsmarkedet. Sentralbanken har økt markedsrentene, stabilisert valutaen og fått kontroll med kapitalflukten fra Kina.

President Xi tok et oppgjør med såkalte zombie-selskaper, som har ansatte på lønningslisten, men som taper penger og ikke har livets rett. Disse holdes i live takket være kapitalinnsprøytinger fra lokale myndigheter og tilgang til lån uten at det stilles ordinære betingelser.

Ifølge Bank for International Settlements er Kinas samlede gjeld på rundt 260 prosent landets bruttonasjonalprodukt. Rundt to tredjedeler av denne gjelden står næringslivet utenfor finanssektoren for.

Kredittvurderingsselskapet Fitch opprettholdt A+ ratingen for Kina før helgen – basert på blant annet en forventet økonomisk vekst på 6,5 prosent for 2017.(Vilkår)

Slik blir man en god butler
Kanadiske Conrad Bogus (28) har studert døgnet rundt i åtte uker for å bli den perfekte butler. Bli med på siste skoledag på International Butler Academy.
02:01
Publisert: