Mandag ble det klart at Norge og Kina har inngått en avtale om å normalisere forholdet mellom landene. Det kommer etter at Kina i seks år har droppet all politisk kontakt med Norge etter utdelingen av fredsprisen til Liu Xiabo i 2010.

Christian Heiberg i Nordic China Advisory tror på travle dager i tiden fremover. Han jobber med å rådgi norske selskaper som satser i Kina, og kinesiske selskaper som vil inn i Norge.

Heiberg mener særlig den første tiden kan bli hektisk.

– Dette er en gledens dag og jeg håper og tror at Kina mener alvor. Særlig nå i begynnelsen har det åpnet seg et mulighetsvindu hvis kineserne vil statuere et eksempel og vise at man har lagt bak seg konfliktene og åpnet et nytt kapittel, sier Heiberg.

Tror på oppkjøp

Han sier det frem til nå har vært nesten helt umulig å inngå oppkjøp og fusjoner for norske selskaper i Kina, rett og slett fordi kinesiske selskaper har tatt de politiske signalene på alvor og svartelistet Norge.

Selv om handelen har gått friskt mellom Kina og Norge de siste seks årene, har oppkjøp og fusjoner vært meget vanskelig. Heiberg har derfor måtte begrense virksomheten til nesten utelukkende rådgivning.

– Vi har merket det veldig godt. Det har vært nesten umulig å gjennomføre transaksjoner. Nå blir det lov og mulighet å gjøre forretninger med Norge, sier Heiberg.

Han tror kinesiske selskaper raskt vil rykke inn i Norge med oppkjøp og fusjoner. Han peker på fisk, reiseliv, merkevarer, luftfart, teknologi, olje og oljeservice som næringer som peker seg ut for både oppkjøp og mer samarbeid mellom norske og kinesiske selskaper.

Heiberg mener økt økonomisk samkvem i tiden fremover også vil øke forståelsen mellom Kina og Norge.

Frontet under OL

Nordic China Advisory as ble etablert i 2011 av brødrene Christian og Halvor Heiberg, sammen med den mer kjente faren og forretningsmannen Gerhard Heiberg.

Heiberg senior er kjent for sine gode kontakter i Kina gjennom en årrekke, spesielt etter OL i Beijing i 2008.

Det har vekket visse reaksjoner at Heiberg brukte sin rolle som medlem av Den internasjonale olympiske komité (IOC) til å profilere familiens rådgivningsselskap.

– Jeg har da, enten man liker det eller ikke, et veldig godt navn i Kina, sa Heiberg til NRK da denne kritikken kom opp under OL i Sotsji i 2014.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.