Tencent er knapt kjent utenfor Kina, men er ett av de tre storselskapene som går under «BAT-gruppen» i Kina – sammen med Baidu og Alibaba. De dominerer i internett- og teknologisektoren. Tencent og Alibaba satser internasjonalt. Investorer vil være med på reisen.
700 prosent på fem år
Tencent la frem overraskende solide resultater på torsdag morgen. Det var høye forventninger, men alle prognoser fra analytikere som følger selskapet ble slått med god margin.
Omsetningen økte med 61 prosent til 65,2 milliarder yuan (80,6 milliarder kroner). Resultat før skatt økte med 69 prosent til 18 milliarder yuan sammenlignet med samme kvartal i fjor. Dette er den høyeste veksten på syv år.
De siste fem årene har aksjekursen steget med nesten 700 prosent og gitt selskapet en børsverdi på 3900 milliarder kroner (475 milliarder dollar). Siden nyttår har det vært en fordobling.
Med den siste oppgangen har Tencent gått forbi Alibaba og er Asias mest verdifulle børsnoterte selskap.
Tencent kan om kort tid havne i den eksklusiv klubb med teknologiselskaper som Apple, Microsoft, Alphabet (Google) og Facebook som er verdt over 500 milliarder dollar.
– Vi ser ingen tegn på en nedbremsing eller forverring for neste kvartal eller i 2018. Mobilspillveksten er sterk og selskapet har skutt en innertier i områder som mobilbetaling, nettskydrift og strømmetjenester, sier analytiker Naoshi Nema hos finansinstitusjonen Cantor Fitzgerald i Hong Kong til Bloomberg.
Hovedårsaken var en kraftig vekst i reklamesalget og stor suksess med blant annet dataspillet «Honour of Kings». Annonseinntektene økte med 48 prosent i kvartalet.
Tror på fortsatt vekst
Analytikere har brukt formiddagstimene i Asia til å oppjustere kursprognosene for Tencent. Essence Securities tror aksjekursen vil stige med 34 prosent fra torsdagens nivå til 520 Hong Kong-dollar. Nomura tror kursoppgangen vil bli på 21 prosent.
Jefferies Group skriver i en analyse at de forventer at mobildataspillveksten vil øke med 71 prosent i 2017 og 34 prosent i 2018.
– Det åpenbare neste skrittet for Tencent nå er å ekspandere utenfor Kina og konkurrere med globale selskaper, sier verdipapiranalytiker Karen Chan hos Jefferies til South China Morning Post.
Nesten alt av aktivitet skjer i Kina. Dette kan raskt endre seg. Selskapet har foretatt oppkjøp av internasjonale spillselskaper og senest i forrige uke økte de eierposten i Snap Inc, morselskapet til Snapchat, til over 12 prosent.
25 milliarder til innhold
Tencent har bygget opp et økosystem i Kina via WeChat-appen. Den har 963 millioner aktive brukere. Halvparten bruker tjenestene i gjennomsnitt 90 minutter daglig til alt fra å kommunisere, handle og betaling til strømmetjenester og underholdning.
Selskapet har sikret seg rettighetene til blant annet amerikanske basketballkamper i Kina og eksklusive rettigheter på å distribuere musikk, noe som vil sperre ute internasjonale konkurrenter hvis de skulle få tilgang til det kinesiske markedet.
Selskapet skal investere 25 milliarder kroner i å utvikle eksklusivt innhold sammen med innholdsprodusenter. Dette er en modell som Youtube har benyttet i vestlige markeder.(Vilkår)