På torsdag bekreftet Donald J. Trump at USA vil bryte klimaavtalen som ble vedtatt i Paris for halvannet år siden. Formålet er å holde den globale oppvarmingen under to grader. Trump sier han vil forhandle frem en ny avtale – på USAs betingelser.
– Vi skal ha den reneste luften, det reneste vannet. Vi skal være det reneste landet. Men vi skal ikke miste jobber. Jeg vil ikke at noe skal stå i veien for dette, sa Trump.
Ramsalt kritikk mot Trump
Amerikanske storselskaper tok ut helsider i New York Times, Wall Street Journal og Washington Post denne uken for å gi sin fulle støtte til Parisavtalen i håp om å påvirke Trump. Ikke noe virket.
Tesla-grunnlegger trakk seg på torsdag fra to rådgivende komiteer utnevnt av Trump.
– Trekker meg fra presidentpanelene. Klimaendringene er reelle. Å forlate Parisavtalen er ikke bra for USA eller verden, skrev Musk på Twitter etter at Trump hadde holdt sin redegjørelse.
Goldman Sachs toppsjef Lloyd Blankfein, som ble Twitter-bruker for seks år siden, fant situasjonen alvorlig nok til å legge ut sin første melding etter Trumps beslutning.
– Dagens avgjørelse er et tilbakeslag for miljøet og for USAs ledelsesposisjon i verden, skrev Blankfein, som leder en av verdens største finansinstitusjoner.
Disneys toppsjef Robert Iger har gjort som Elon Musk og trukket seg fra panelet, hvor han har fungert som rådgiver for Trump.
– Av prinsipielle årsaker har jeg trukket meg fra presidentpanelet på grunn at vi forlater Parisavtalen, skrev Iger.
– En farlig verden
Den franske presidenten kritiserer Trump i et tre minutters videoinnslag – på engelsk – hvor Emmanuel Macron karakteriserer Trumps beslutning som en «tabbe».
– Hvis vi ikke foretar oss noe vil våre barn oppleve en verden med folkeforflytning, kriger og rasjonering. En farlig verden, sier den nyvalgte franske presidenten.
Han oppfordrer alle som er skuffet over den amerikanske beslutningen om å samarbeide med Frankrike og nesten alle land i verden som har forpliktet seg til Parisavtalen fra 2015.
– Til alle forskere, ingeniører, entreprenører og ansvarlige borgere som ble skuffet over USAs beslutning vil jeg si at de vil finne et nytt hjemland i Frankrike. Jeg sier derfor til dem: Kom hit for å jobbe sammen med oss. La oss jobbe sammen for å finne konkrete løsninger for klimaet og miljøet. Jeg kan forsikre alle om at Frankrike ikke vil gi opp kampen, sier han.
Vil forpliktet seg til Parisavtalen
Amerikanske byer, politiker og storselskaper er i ferd med å etablere en allianse som skal stå mot sin egen regjering og få på plass et samarbeid med FN, ifølge New York Times. FN har ingen formelle mekanismer som gjør dette mulig.
Tidligere ordfører i New York, Michael Bloomberg, leder initiativet. Bloomberg, som er en av verdens rikeste menn, vurderte selv å kaste seg inn i den amerikanske valgkampen som kandidat i 2015.
Han har åpent kritisert Trumps politikk.
– Vi skal gjøre alt USA ville ha gjort hvis vi fortsatt hadde forpliktet oss til å delta, sier han til New York Times.
Foreløpig inngår 30 ordførere fra blant annet Los Angeles, Atlanta og Pittsburgh, tre guvernører fra New York, California og Washington, 80 universitetsrektorer og over 100 selskaper, blant annet Hewlett-Packard og Mars.
Dette er i ferd med å bli en bevegelse som får nye medlemmer hver time.
– Dette har vært som å få et elektrisk støt de siste 48 timene. Det er ikke bare antall medlemmer som øker, men det skjer en koordinering på en mer integrert måte, sier dekan Robert C. Orr ved School of Public Policy ved University of Maryland.
Orr var tidligere klimarådgiver for FNs generalsekretær da Parisavtalen ble inngått og en av arkitektene bak avtalen.
Bloomberg har skrevet et utkast til et brev til FNs generalsekretær.
«Den amerikanske regjeringen taler på vegne av USA i utenrikspolitikk, men de bestemmer ikke mange aspekter av hvor og hvordan USA forholder seg til klimapolitikk. Størstedelen av beslutningene som påvirker USAs klimapolitikk er det byer, delstater, bedrifter og storsamfunnet som står bak. Samlet sett vil disse forplikte seg til Parisavtalen», skriver han i brevet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.