Reiselivssektoren ligger nede med brukket rygg over hele verden. Alle land har innført reiserestriksjoner og for dem som kan reise må belage seg på et lengre opphold i karantene og jevnlige koronatester.

I løpet av de neste ukene starter sannsynligvis vaksinering i USA, Storbritannia og enkelte europeiske land. Det vil ta lang tid før koronapandemien er knust med vaksiner. 120 millioner arbeidsplasser er i fare i den globale reiselivssektoren.

Kina ønsker samarbeid

Under helgens G20-møte, hvor lederne for verdens 20 største økonomier møttes online, foreslo president Xi Jinping et globalt system hvor blant annet flyplasser og immigrasjonsmyndigheter får tilgang til den enkeltes koronastatus og helsehistorikk via en mobilapp.

– Vi må gjøre mer for å standardisere systemer og tilrettelegge for at det kan bli enklere for større grupper å bevege seg på tvers av landegrensene. Vi håper at flere land samarbeider med hva vi har tatt i bruk, sa Xi, ifølge South China Morning Post.

Finansteknologiselskapet Ant Group utviklet den første versjonen av løsningen da det opprinnelige episenteret for koronaviruset, storbyen Wuhan, var nedstengt i februar. Det er obligatorisk for alle mobilbrukere i Kina å ha helseløsningen installert på mobilen.

En fargekode på betalingsappene Alipay og Wechat avgjør om brukere får tilgang til offentlige transportsystemer, restauranter, hoteller, kjøpesentre – eller må være i karantene. Systemet ventes å bli utvidet når massevaksinering av kinesiske innbyggere starter i 2021.

Kinas turiststeder gjenåpner
Denne gruppen av turister ble den første til å besøke kjempebuddhaen i Leshan i Sichuan i Kina etter pandemien.
00:37
Publisert:

Den kinesiske løsningen overvåker også bevegelsene til brukerne. Avanserte algoritmer avgjør om en person kan bevege seg fritt eller ikke. Kildekoden i programvareappen er ikke gjort tilgjengelig. Ifølge New York Times deles informasjon med kinesisk politi.

Ønsker reiselivskorridorer

Singapore og Hongkong hadde planlagt å åpne en luftfartskorridor mellom på søndag hvor innbyggerne fra de to landene ikke ville måtte tilbringe tid i karantene. Eksperimenter er utsatt med to uker etter det ble identifisert et lokale smitteutbrudd i Hongkong i forrige uke.

Flere land i Sørøst-Asia, blant annet Singapore, Vietnam, Thailand og Brunei, har fått kontroll på lokale smitteutbrudd. De forbereder seg på å åpne opp for begrenset turisme. De ønsker samarbeid, blant annet med Kina.

– Å tilrettelegge for reisevirksomhet i hele regionen vil bidra til økonomiske vekst. Det må prioriteres etablering av reisekorridorer med koordinerte prosedyrer og felles krav mellom medlemslandene, sa Malaysias statsminister Muhyiddin Yassin under det toppmøtet i den regionale Asean-gruppen tidligere i november.

Indonesia er hardest rammet av de ti Asean-landene med nesten en halv million bekreftede smittetilfeller og 16.000 dødsfall. Indonesia har 270 millioner innbyggere. Belgia, med vel 11 millioner innbyggere, har flere registrert smittede og like mange dødsfall.

Landets president Joko Widodo ønsker en reisekorridor for Sørøst-Asia på plass i første kvartal 2021.

– Folk kan ikke vente mye lengre. De ønsker å se en gjenoppliving av regionen vår, sa Widodo i midten av november.

Venter på billigere vaksine

USA, Storbritannia og andre europeiske land vil sannsynligvis starte vaksinering av utsatte grupper fra midten av desember. EU og USA har sikret seg det meste av produksjonen av vaksiner fra de to mest lovende vaksinekandidatene, Pfizer og Moderna.

Det er over 200 andre vaksinekandidater under utvikling. Oxford-AstraZeneca-vaksinen ligger rundt tre måneder bak i uttesting. Denne ventes å være enklere å masseprodusere i mange land og vesentlig billigere enn de to konkurrentene.

Oxford-AstraZeneca-vaksinen ventes å koste under 50 kroner for en dose – rundt 70–80 prosent lavere enn vaksinene fra Pfizer og Moderna, som vil koste mellom 25 og 40 dollar. Vaksineprodusenter i blant annet India, Thailand og Brasil har inngått avtaler med Oxford-AstraZeneca.

– Veldig mye avhenger av denne vaksinen. For lavinntektsland er det enormt hva som står på spill, sier direktør Suerie Moon ved Global Health Centre ved Graduate Institute of International and Development Studies i Sveits til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.