Kjennelsen betyr at Lula kan bli hindret fra fremtidig deltakelse i nye valg.

Lula opplyste i forkant av onsdagens kjennelse at han vil fortsette å anke saken til den går i hans favør.

Lula har vært en fri mann siden dommen i juli. I august lanserte han sitt kandidatur til årets presidentvalg.

Blir ikke fengslet nå

Domstolen i Porto Alegre har uttalt at Lula ikke vil bli fengslet onsdag, uansett hva utfallet av saken skulle bli. Lulas forsvarer har anmodet retten om ikke å fengsle ekspresidenten før saken er prøvd i en høyere rettsinstans.

Sittende president Michel Temer, som er anklaget i forbindelse med en massiv korrupsjonsskandale, fikk i fjor høst under 10 prosent oppslutning på målingene.

Lula ble i en føderal domstol ifjor dømt til ni og et halvt års fengsel for hvitvasking og korrupsjon.

Men hvis høyesterett finner ham skyldig kan han etter alt å dømme ikke stille som Arbeiderpartiets (PT) kandidat, selv om enkelte skarpskodde jurister mener det selv da finnes smutthull som gjør at han kan stille.

Lula er Brasils mest populære politiker, og han leder på alle meningsmålinger foran valget i oktober.

Politisk prosess

Lula har hele tiden hevdet at han er offer for en politisk prosess, der korrupte politikere og dommere på høyresiden har fabrikkert beviser for å få ham dømt, og dermed hindre ham i å stille som kandidat.

På et valgmøte i storbyen Porto Alegre, dagen før den endelige dommen, fremsto Lula som både selvsikker og bestemt.

– Kun én ting kan gjøre at jeg forlater gatene i dette landet, og det vil være dagen jeg dør, sa ekspresidenten til forsamlingen, ifølge NTB.

– Inntil da vil jeg kjempe for et mer rettferdig samfunn. Uansett hva utfallet av rettssaken blir, vil jeg fortsette å kjempe for verdigheten til folket, fortsatte han.

De fattiges mann

I løpet av sine to perioder som president gjorde Lula seg meget populær blant Brasils mange fattige. Han gjennomførte velferdsprogrammer som løftet millioner ut av den dypeste fattigdom og utfordret høyresiden og privilegiene til de rike i et av landene i verden med størst økonomiske forskjeller og mest korrupsjon.

Denne populariteten har holdt seg også etter at han gikk av som president i 2010, og offisielt pensjonerte seg som politiker. Hans håndplukkede etterfølger Dilma Rousseff hadde langt fra den samme appellen blant velgerne, og hun ble da også utmauvrert fra presidentvervet av høyresiden i en meget omstridt og skitten politisk prosess.

Lula har derfor kunngjort at han vil stille som PTs kandidat til høsten. Hans personlige popularitet gjør ham til storfavoritt, hvis han er ute av fengsel og får stille.(Vilkår)

Stor tv er fett – men sjekk dette før du kjøper
Utvalget er vesentlig bedre enn for et år siden.
01:52
Publisert: