Den europeiske sentralbanken (ECB) besluttet på torsdagens rådsmøte i estiske Tallinn å holde på nullrenten og som planlagt videreføre tiltakene med å kjøpe statsobligasjoner for 60 milliarder euro i måneden - såkalte kvantitative lettelser.

Men ECB signaliserer nå sterkt at nedtrappingen av de kvantitative lettelsene begynner fra nyttår. Banken holder seg dermed til planen om at lettelsene «minst» skal gå ut året, men at den økonomiske utviklingen nå er så god at det er på tide med en avvikling.

– Forventningen i markedet er at nedtrappingen starter fra nyttår. Årsaken til at ECB kan fortsette med krisetiltakene, til tross for at alle pilene nå peker oppover, er at inflasjonen fortsatt ligger under målet på knapt to prosent. ECB har derfor god tid, sier Bjørn Roger Wilhelmsen, makroøkonom og partner i Nordkinn Asset Management.

Men ECB avblåser nå utsiktene til å sette rentene enda lavere enn i dag, slik banken åpnet for på sist rådsmøte. Nå kommuniserer banken at rentene vil bli liggende på dagens nivå utover perioden med obligasjonskjøp - altså etter årsskiftet.

«Super Mario» i siget

Italieneren Mario Draghi (69) overtok som ECB-sjef sent i 2011, i etterdønningene etter finanskrisen og midt under eurokrisen. Han fikk raskt tilnavnet «Super Mario» da han berget euroen helskinnet gjennom krisene.

– Mario Draghi har vært en utrolig bra mann for ECB, og den desidert beste sjefen ECB har hatt. Han er troverdig og en eksepsjonell mester i å kommunisere med markedet. Jeg og de fleste av mine kollegaer er veldig imponert, sier Wilhelmsen.

Han sier økonomien i eurosonen har vokst jevnt men langsomt etter krisene, men at vendepunktet kom ifjor.

– Det er åpenbart sterkere vekst i økonomien nå, og den er overraskende kraftig. Vendepunktet med en kraftig aksellerasjon kom omtrent for et år siden, sier Wilhelmsen.

Torsdag la ECB frem tall som viser at veksten i eurosonen nå er den sterkeste på to år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se trailer: "I Am Not Your Negro"
I Am Not Your Negro
01:57
Publisert: