Jordskjelvet hadde en styrke på 8,2 og var ifølge president Enrique Pena Nieto det kraftigste som har rammet landet på hundre år.

USGSs målinger viste en noe lavere styrke, 8,1, noe som betyr at det var like kraftig som jordskjelvet som tok livet av over 10.000 mennesker i Mexico by i 1985.

Panikk

Denne gangen ser imidlertid både dødstallene og de materielle ødeleggelsene ut til å være langt lavere.

Likevel førte skjelvet til panikk i store deler av landet da det rammet rett før midnatt torsdag kveld lokal tid.

– Jordskjelvet var veldig kraftig. Alt ristet. Vi våknet, og jeg bare tok datteren min og sprang ut av huset. Vi er så redde, sier Elvira Acevedo til det svenske nyhetsbyrået TT. Hun og familien bor i Puerto Escondido ved kysten av Mexico.

50 millioner merket skjelvet

Ifølge presidenten kunne 50 millioner av Mexicos 120 millioner innbyggere merke skjelvet.

Personene som mistet livet, befant seg i de sørlige delstatene Oaxaca, Chiapas og Tabasco.

I Tabasco omkom to barn, hvorav det ene fikk en vegg over seg, mens det andre var et spedbarn som lå i respirator på et sykehus, og som døde da strømmen gikk og respiratoren sluttet å virke.

– Som tyggegummi

Skjelvet hadde sitt episenter under havbunnen 87 kilometer vest for Tapachula i Chiapas ikke langt fra grensen til Guatemala, opplyser USGS. Det var 69,7 kilometer dypt.

– Huset beveget seg som tyggegummi, og lyset og nettforbindelse forsvant øyeblikkelig, sier Rodrigo Soberanes, som bor i nærheten av San Cristóbal de las Casas i Chiapas til nyhetsbyrået AP.

Chiapas er en fattig delstat der store deler av befolkningen tilhører Mexicos urbefolkning. Delstaten er også et populært turistmål.

Guvernøren i Chiapas sier at både boliger, skoler og sykehus har fått skader, og alle mennesker ble etter skjelvet bedt om å forlate boligene sine for sikkerhets skyld. Det er meldt om en rekke kraftige etterskjelv.

Dødstallet stiger etter jordskjelvet i Mexico

I byen Juchitan kollapset et hotell, mens rådhuset raste delvis sammen. Mange av byens hus har fått skader.

Tsunami

Det er foreløpig ikke kommet indikasjoner på at nordmenn er rammet, opplyser Utenriksdepartementet.

– Vår ambassade i landet jobber nå med å kartlegge situasjonen, opplyser UDs pressevakt Ane H. Lunde til NTB.

Det ble først advart om fare for opptil 3 meter høye tsunamibølger langs stillehavskysten i Mexico, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Honduras og Ecuador, men fredag morgen var det kun meldt om en tsunamibølge på opptil 0,7 meter.(Vilkår)

Mannen som ville vinne VM i strupesang
Se og, ikke minst, hør Bjørn Tomren strupesynge i den russiske republikken Tuva. – Hvis jeg mangler et ord på tuvinsk, synger jeg bare «Sylfest Lomheim».
02:16
Publisert: