Tidligere New York-ordfører og mangemilliardær Michael Bloomberg (76) donerer 1,8 milliarder dollar, over 15 milliarder kroner, til sitt gamle studiested, Johns Hopskins University, melder The Wall Street Journal.

«Belønne resultater»

Donasjonen, som trolig er den største enkeltstående gaven fra en privatperson til et utdannelsessted noensinne ifølge WSJ, er øremerket stipender og tildelinger til studenter fra familier med lav og mellomstor inntekt, ifølge en pressemelding fra Bloomberg.

Bloomberg uttaler at han er bekymret for at USAs prestisjeskoler og eliteutdannelser altfor ofte er forbeholdt studenter fra rike familier.

– Amerika er best tjent med at vi belønner folk basert på kvaliteten i arbeidet deres, ikke på størrelsen til deres lommebok, sier Bloomberg.

Gaven gjør også Johns Hopkins University til en av USAs få utdannelsesinstitusjoner som kan basere studentopptaket utelukkende på kvalifikasjoner, ikke betalingsevne.

I dag uteksamineres 44 prosent av studentene ved Johns Hopkins med en viss grad av gjeld, rundt 24.000 dollar, i overkant av 200.000 kroner, ifølge WSJ.

Presidentkandidat

Bloomberg, som etter en karriere på Wall Street grunnla mediekonsernet Bloomberg, har en formue på omkring 46 milliarder dollar, rundt 390 milliarder kroner, ifølge Forbes.

Det plasserer ham som nummer ti på Forbes liste over USAs 400 rikeste.

Bloomberg har tidligere uttalt at han vurdere å stille som presidentkandidat for Demokratene i 2020.

Han har fra før donert Johns Hopkins totalt 1,5 milliarder dollar av samlede donasjer til veldedige formål på 6,4 milliarder dollar.

Filantropisk opphav

Johns Hopkins University ble etablert i Baltimore, Maryland i 1876. Som USAs første forskningsuniversitet har det også avlet frem en rekke nobelprisvinnere innen medisin.

Universitetet er oppkalt etter jernbanegründeren og filantropen Johns Hopkins, som i sitt testamente donerte 7 millioner dollar til etablering av et sykehus og tilknyttede forskningsinstitusjoner, et barnehjem og et universitet.

Det var på tiden den største filantropiske donasjonen i USA noensinne, ifølge universitetets nettsider.

Bloomberg ble uteksaminert fra Johns Hopkins i 1964 med en bachelor i Electrical Engineering, før han tok en MBA ved Harvard.

John Hopkins har fra før anerkjent Bloombergs generøsitet ved å omdøpe sitt fakultet for offentlig helse/medisin til «Bloomberg School of Public Health».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

«Drømmebadet» ble et eneste stort mareritt. Ble funnet 2000 byggefeil
Entreprenøren er en av landets største, og står bak Munch-museet og verdens største trehus.
02:19
Publisert: