Tellef Thorleifsson (55), medgründer og partner i det norske investeringsfondet Northzone, har søkt på stillingen som Norfunds neste administrerende direktør. Norfund er statens fond for næringsvirksomhet i utviklingsland.

Tidligere i år varslet Norfund-sjef Kjell Roland at han ville gå av etter å ha hatt stillingen i 12 år. Han fratrer stillingen til sommeren.

47 personer har søkt på stillingen som Norfund-sjef, ifølge søkerlisten som er offentliggjort av fondet.

Investeringssuksess

Blant dem er Tellef Thorleifsson, som har gjort stor suksess med venturekapitalselskapet Northzone, som han var med å starte opp. Northzone ble etablert i 1996, og har investert i 120 selskaper. Selskapet har tjent stort på investeringer i blant annet Spotify, Lastminute.com, Funcom, Nextgentel, Energy Micro og Pricerunner.

Thorleifsson opplyser til DN at det er riktig at han har søkt på stillingen som Norfund-sjef, men har utover det ikke noen kommentarer.

DN skrev i forrige uke at Northzone nylig tjente 750 millioner på salg av det svenske betalingsløsningsselskapet Izettle, som nylig ble solgt til amerikanske Paypal for 2,2 milliarder dollar.

14 prosent avkastning i fjor

Norfund ble opprettet i 1997 og har i oppgave å bidra med egenkapital og annen risikokapital, yte lån og stille garantier til utvikling av bærekraftig næringsvirksomhet. Fondet eies av Utenriksdepartementet.

Det er Norfunds styre, ledet av Høyre-politiker Kristin Clemet, som skal ansette Norfunds neste administrerende direktør.

Det statlige fondet med vel 23 milliarder i verdijustert kapital produserte rekordhøye 14 prosent avkastning i fjor.

Blant søkerne til stillingen som ny Norfund-sjef har de fleste bakgrunn fra det private næringslivet. Seks av søkerne er unntatt offentlighet.

«Det er en fordel med investeringsfaglig bakgrunn, god kommersiell forståelse og kjennskap til privat sektor, kombinert med innsikt i politiske og økonomiske rammebetingelser. Ny administrerende direktør bør ha bred ledererfaring, må fremstå med autoritet og ha gode kommunikasjonsevner.», heter det i stillingsannonsen.

Her er listen over søkere til stillingen: (Vilkår)

Her kjører DN Jaguar I-Pace
Jaguars første elbil er ikke bare en elegant bil, den byr også på allsidige egenskaper.
01:49
Publisert: