EUs konkurransemyndigheter har aksjonert mot flere selskaper i Tyskland som leverer, overfører eller lagrer naturgass. Ett av dem skal være Gazprom.

EU-kommisjonen opplyser i en uttalelse at inspeksjonen ble gjennomført uten varsel tirsdag.

Ikke navngitte kilder sier til nyhetsbyrået AFP at Gazproms kontor i Tyskland var hovedmålet for aksjonen. Det er mistanke om at den russiske energigiganten har bidratt til å presse gassprisene opp i Europa.

I EU-kommisjonens pressemelding står det at det er mistanke om at gasselskapene har misbrukt sin dominerende stilling i strid med unionens konkurranseregler. Der står det ingenting om hvilke selskap det gjelder.

Også Bloomberg melder at det dreier seg om Gazproms virksomhet i Tyskland, Gazprom Germania, samt Wingas, som er ett av Gazproms datterselskaper. Til sammen står de to selskapene for rundt 20 prosent av den tyske gassmarkedet.

EU har siden i fjor vært rammet av energikrise der prisene har skutt i været. Årsaken er at det er lite gass på lager som følge av at Gazprom har redusert leveransen av russisk gass.

Konkurransemyndighetenes etterforskning ble innledet før Russland invaderte Ukraina 24. februar.

Strømmer til Europa

Tidligere torsdag sa en talsperson for selskapet at til tross for Russlands harme over vestlige sanksjoner, og kravet fra Putin om at betaling for gass må skje i rubler, strømmer fremdeles gassen til Europa.

Torsdag vil omtrent 109,5 millioner kubikkmeter med gass gå til Europa via Ukraina, sier talsperson for energiselskapet Gazprom, Sergej Kuprijanov, i en uttalelse til det statlige russiske nyhetsbyrået Interfax.

Sanksjonene rettet mot Russland etter invasjonen av Ukraina har i stor grad unngått landets drivstoffeksport da Europa er avhengig av russisk gass. Men de andre sanksjonene har rammet Russlands økonomi og sendt rubelen i fritt fall.

Russlands president Vladimir Putins krav om at betaling for gassen nå må skje i rubler blitt sett på som et forsøk på å styrke etterspørselen etter valutaen. Så langt har vestlige land sagt at de ikke vil gå med på betalingskravet.

Fristen for betalingene i rubler er satt til torsdag, og Putin skal møte Gazprom og den russiske sentralbanken samme dag for å diskutere neste steg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.