Få dager etter det mye omtalte G20-møtet mellom USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin, ruller saken om mulig russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget videre. Nå snører Russland-nettet seg rundt Trumps eldste sønn.

Denne uken skrev New York Times at Donald Trump junior deltok på et møte med den Kreml-tilknyttede advokaten Natalia Veselnitskaja i juni i fjor. I forkant skal han ha fått en epost om at han skulle få overlevert avslørende informasjon om Hillary Clinton, som et ledd i den russiske regjeringens innsats for å fremme Donald Trumps kandidatur i valgkampen, hevder tre kilder overfor avisen.

Da Trump junior tirsdag ettermiddag ble klar over at avisen satt på hele epostkorrespondansen om møtet med Veselnitskaja, gjorde han et såkalt «pre-emptive strike» og kom avisen i forkjøpet og offentliggjorde korrespondansen selv – selvsagt på Twitter. 

Ifølge Det hvite hus skulle møtet egentlig dreie seg om et adopsjonsprogram med Russland. 

Donald Trump junior har omtalt møtet som meningsløst og langet ut mot all oppmerksomheten saken har fått. 

– Hvis dette tullet er alt de har etter ett år, forstår jeg at medier og Demokratene er desperate, tvitret presidentsønnen tirsdag.

«Bisarr situasjon»

Trumps svigersønn Jared Kushner og daværende valgkampleder Paul Manafort deltok også på møtet sammen med Trump junior.

– Vi skal være forsiktige med å slå fast hva som er fakta, men det hele har utviklet seg til en bisarr situasjon. Jo mer vi finner ut om potensielle forhold mellom Trump-administrasjonen og Russland, jo verre blir det. En sitter igjen med en undring om staben er dumme eller onde, og man venter på hva som blir det neste, sier Hilde Eliassen Restad, USA-kjenner og førsteamanuensis i internasjonale studier ved Bjørknes høyskole.

– Hva er problematisk med et slikt møte?

Det er ikke uvanlig å ha møter der en samler info om sine politiske motstandere, men det gjøres vanligvis av partene på egen hånd. Det som gjør det potensielt ulovlig er å samarbeide med aktører med mulige bånd til en annen stat – mot en av sine egne, sier Restad.

Restad tror det nå skjer mye bak kulissene i Washington offentligheten ikke vet. Hun mener det er betegnende at Donald Trump jr. offentliggjorde epostkorrespondansen om møtet med den russiske advokaten Natalia Veselniskaja, og at det kan tyde på at de tre fra Trump-leiren som var til stede på møtet ikke har sammenfallende interesser. Altså et potensielt familiedrama mellom eldstesønn Donlad jr., svigersønn Jared Kushner, samt valgkampleder Paul Manafort.

– Dette ser ikke bra ut, og jeg tror at vi vil få se at stadig flere står mot hverandre for å beskytte seg selv, sier Restad.

Visepresidenten holder avstand

Hun har også bitt seg merke i pressemeldingen fra visepresident Mike Pence tirsdag. Pence gjør sitt beste for å holde avstand til Russland-skandalene ved å presisere at han ikke visste, og at han heller ikke var visepresidentkandidat de dette skjedde.

– Vi kan fort komme dit at Pence ikke har overlappende interesser med president Trump, sier Restad.

Pence vel vitende om at toppjobben er hans hvis Donald Trump faller.

Restad tror det langt fra er over ennå.

– Når The New York Times vet dette, tenk deg hvor mye FBI og spesialetterforsker Robert Mueller vet, sier Restad.

Hun sier denne skandalen har potensial til å være mye større enn Watergate-skandalen, fordi den involverer en fremmed og potensielt fiendtlig makt.

– Det som er bekreftet nå er at Trump-organisasjonen samarbeidet eller ønsket å samarbeide med representanter for den russiske staten, sier Restad.

«Sirkelen blir mindre»

Luca Trenta, foreleser i internasjonale relasjoner ved Swansea University, mener saken er den største i Trump-Russland-sagaen til nå.

– Hvis saken om epostene er ekte, ble møtet bevisst arrangert for å svekke en av de to partene i valget. Møtet ble også holdt før hackingen av Clinton-epostene ble kjent, noe som er en urolig kronologi, sier Trenta, som har doktorgrad i amerikansk utenrikspolitikk.

Han er overrasket over antall aktører i saken.

– Først Paul Manafort og Michael Flynn, og nå Kushner og Trump junior. Sirkelen rundt presidenten selv blir stadig mindre, sier Trenta.

Både han og Restad er spent på hvordan Trump tar sin s

US President Donald Trump and Vice President Mike Pence meet with South Korean President Moon Jae-in during a meeting on trade at the White House in Washington, DC, on June 30, 2017. / AFP PHOTO / Brendan SMIALOWSKI
US President Donald Trump and Vice President Mike Pence meet with South Korean President Moon Jae-in during a meeting on trade at the White House in Washington, DC, on June 30, 2017. / AFP PHOTO / Brendan SMIALOWSKI (Foto: BRENDAN SMIALOWSKI)

ønn i forsvar fremover. Restad tror ikke saken påvirker hvorvidt Trump blir stilt for riksrett så lenge Republikanerne har flertall i Kongressen.

– Det er uforutsigbart hva som vil skje. Trumps kandidatur var i seg selv et brudd på flere amerikanske normer for hvordan man opptrer og hva man uttaler seg om, sier Restad.

Tvitret om OL

Donald Trump hadde ikke offisielt program hverken mandag eller tirsdag, og unngikk dermed å bli konfrontert av mediene om den pågående opprullingen.

Presidenten var derimot svært aktiv på Twitter tirsdag formiddag. Han tvitret da om en hel rekke ulike tema:

  • At man har oppnådd store seire mot terrorgruppen IS, etter melding om IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi er død.
  • At han ga sine kondolanser etter at et marinefly styrtet i Mississippi.
  • At Demokratene stikker kjepper i hjulene ved å unngå å godkjenne hans nominerte til administrasjonen.
  • At han jobber hardt for å få OL til Los Angeles.

Men ikke et eneste ord om sønnens møte med den russiske advokaten.

«Virket interesserte»

Natalia Veselnitskaja har tatt avstand fra alle påståtte bånd til Russland, men hevder hun ble bedt om å møte Trump-staben to uker etter den daværende presidentkandidatens nominasjon. Da var hennes intensjon om snakke om adopsjonslovgivningen.

– Jeg har aldri hatt noe skadelig materiale om Clinton, men det kan godt tenkes at de var ute etter slik informasjon. De virket svært interessert i det, sier Veselnitskaja i et intervju med NBC

Presidentens rådgiver Kellyanne Conway har dysset ned betydningen av møtet.

– Ingen informasjon som ble mottatt var av betydning og ingen tiltak ble iverksatt, sa hun til «Good Morning America» mandag.

Snakket valgkamp med Putin

Det var knyttet stor spenning til hvilken rolle Russlands påståtte involvering i det amerikanske presidentvalget skulle spille da president Trump og president Putin møttes ansikt til ansikt under G20-møtet i Hamburg forrige uke. 

Selv om temaet ble tatt opp, har de to landene gitt et noe ulikt syn på håndteringen. Ifølge Reuters uttalte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov at Trump godtok Putins forsikring om at Russland ikke hadde lagt seg opp i det amerikanske valget og at «det var det hele». 

USAs utenriksminister Rex Tillerson ga en noen annen tolkning.

– President Trump presset Putin gjentatte ganger på spørsmålet om valginnblanding, noe Putin nektet for. De to var enige om at dette har vært et hinder for å utvikle det russisk-amerikanske samarbeidet fremover, sa Tillerson etter møtet, som varte over to timer lenger enn planlagt. (Vilkår)

Hvem skulle trodd at 2017 ville bli Ikea-posens store år
Den ble designet at et svensk søskenpar for 30 år siden. Nå tar den helt av.
01:26
Publisert: