Koronakrise og rekordhøy arbeidsledighet har sendt oppslutningen om president Trump rett ned de siste ukene. De landsomfattende demonstrasjonene etter at George Floyd døde som følge av politivold for halvannen uke siden har bare forverret målingene for Trump.

Joe Biden, i motsetning til presidenten bruker han ansiktsmaske.
Joe Biden, i motsetning til presidenten bruker han ansiktsmaske. (Foto: Patrick Semansky/AP/NTB Scanpix)

Rivalen Joe Biden får nå over 50 prosent oppslutning på mange målinger. Det er mer enn Hillary Clinton noensinne fikk, hun klarte aldri å bryte 50 prosentgrensen.

I 2016 fikk Clinton 2,1 prosentpoeng større oppslutning enn Trump. På grunn av valgsystemet som favoriserer små rurale delstater, med hovedvekt hvite velgere, regner de fleste med at Biden må ha fire-fem prosentpoeng flere stemmer enn Trump nasjonalt, for å hale i land seieren.

Trump langt bak Biden

Trump er opptatt av tall og målinger. Han er i stadig ordkrig med meningsmålingsinstituttene for dårlige målinger, ikke helt uten grunn etter at han vant valget i 2016, mot de aller fleste meningsmålernes prediksjoner.

Men han reagerte sterkt da en måling fra Fox News i slutten av mai, tv-kanalen som støtter Trump i det meste, viste at Biden hadde en ledelse på åtte prosentpoeng.

I en annen måling fra NBC News og The Wall Street Journal i sist helg hadde Biden et forsprang på syv prosentpoeng. Mens en måling fra CNN-SSSR sist mandag viser at Trump er hele 14 prosentpoeng bak Biden.

De aller fleste målingene ligger nå i dette spennet, med et forsprang til Biden på mellom syv og 14 prosentpoeng.

På målingen fra CNN-SSSR får Biden 55 prosent, mot Trumps 41 prosent. Ikke siden Jimmy Carter i 1976 har en utfordrer fått over 50 prosent oppslutning på målingene, ifølge The Independent. Carter vant da valget mot republikaneren Gerald Ford.

En oppslutning over 50 prosent for Biden betyr at Trump får en tung vei for å vinne valget 3. november. Det vil si at Trump må overbevise velgere som lener seg mot demokratene til å skifte side, noe som ikke har vært tilfellet inntil nå.

Populariteten avtar for Trump, og misnøyen øker. I målingene fra FiveThirtyEight er nå 54,7 prosent av velgerne misfornøyd med Trump, mens 41,1 prosent er fornøyd. Gapet har økt kraftig de siste ukene.

Hyrer inn egne målere

På Twitter kunngjorde Trump mandag at han har hentet inn firmaet McLaughlin & Associates for å slå tilbake mot det han beskriver som «falske målinger». Dette firmaet driver blant annet med meningsmålinger og såkalt strategisk politisk rådgivning.

I en kunngjøring, eller «analyse» som Trump sier, sparer ikke rådgiverne i McLaughlin på kruttet, og de kommer med både personangrep og anklager om metodefeil og fusk mot meningsmålerne. I forsøket på å diskreditere dårlige målinger for Trump, legger de skylden på «politisk bias».

Analysen fra McLaughlin hopper helt bukk over den elendige målingen for Trump hos favorittkanalen Fox News, mens CNN, NBC, ABC og The Wall Street Journal refses.

Politikknettstedet The Hill, som ikke er kjent for å være veldig kritisk til Trump, skriver at McLaughlin & Ass. har en tvilsom historie som politiske operatører for republikanerne. Alt før Trumps tid i toppolitikken advarte ledelsen i Det republikanske partiet mot å bruke firmaet, fordi målingene derfra viste for høy oppslutning om republikanerne.

På Twitter poster Trump ofte at han har 95-96 prosent oppslutning blant republikanerne. Han har aldri dokumentert denne påstanden, og ingen meningsmålere kjenner seg igjen i tallene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.